caes

Collserola La campanya d'observació va del 9 de setembre al 8 d'octubre

El seguiment de la migració de tardor al turó de la Magarola, al Parc Natural de la Serra de Collserola, arriba als 35 anys

12/09/2023

Un any més, i ja en fa trenta-cinc, ha començat la campanya anual d’observació i seguiment de la migració d’aus al turó de la Magarola, al Parc Natural de la Serra de Collserola, que ni la pandèmia va aturar. A la pàgina web del Parc Natural es poden consultar les dades de les espècies observades diàriament des del 9 de setembre fins al diumenge 8 d’octubre, darrer dia de la campanya i que enguany coincideix amb la celebració del Dia Mundial dels Ocells a Collserola.

Ha començat el 9 de setembre una nova campanya de seguiment de la migració de tardor al turó de la Magarola. Amb aquesta edició s’arriba als 35 anys de seguiment científic d’ocells rapinyaires al Parc Natural de la Serra de Collserola.

Aixi, entre els mesos de setembre i d’octubre, des del Parc Natural es poden veure diferents espècies de rapinyaires i ocells planadors en la seva migració cap al sud, a les zones d’hivernada. Durant aquest període, experts en la identificació dels rapinyaires fan el seguiment des del turó de la Magarola, una talaia privilegiada per observar aquest fenomen.

Les persones que vulguin participar de l’experiència poden desplaçar-se al cim del turó els caps de setmana i festius fins al 8 d’octubre, entre les 10 i les 13 h, per guaitar el cel en companyia de l’equip d’observació del Parc Natural, que els ajudarà a reconèixer les diferents espècies d’aus rapinyaires, i també d’altres, que el sobrevolen.

A més a més, a la pàgina web del Parc Natural s’actualitzen les dades del registre d’espècies observades dia a dia. També es poden descarregar diversos materials divulgatius i un mapa amb la localització del turó.

Trenta-cinc anys d’observacions

Aquesta campanya científica i divulgativa, que ja ha arribat a la seva 35a edició, va començar a finals dels anys vuitanta del segle passat, després de constatar que un petit grup de joves ornitòlegs pujaven al punt geodèsic del turó de la Magarola i sempre que podien feien observacions de la migració postnupcial de rapinyaires.

L’any passat es van comptabilitzar 2.363 ocells rapinyaires durant els dos mesos del seguiment i les espècies més destacades respecte anys anteriors van ser l’aligot comú i l’esparver.​​​​​

compartir

Font de la informació: Consorci del Parc Natural de la Serra de Collserola (CPNSC)

Categoria: Educació ambiental, fauna, vertebrats, ocells, Recerca i seguiment, Divulgació, Collserola, Biodiversitat, Educació ambiental, ODS, Educació ambiental,