caes

Foix S'ha localitzat una parella reproductora

El gaig blau, nova espècie nidificant al Parc del Foix

27/07/2023

Durant els treballs de seguiment de l’avifauna present al Parc del Foix, els guardes forestals del Parc han detectat, enguany, una parella de gaig blau (Coracias garrulus) criant en els límits de l'espai natural protegit. Fins ara, aquest ocell no estava documentat com a nidificant al Parc. Durant els últims anys però, les observacions realitzades d’aquesta espècie en època reproductora (dels mesos de maig, juny i juliol), incloent una observació d’un individu jove el mes d’agost del 2022, indicaven la possibilitat de nidificació al Parc.

El gaig blau (Coracias garrulus) és una espècie migradora transsahariana que arriba a Catalunya a finals d'abril per reproduir-se. És una espècie lligada a ambients agrícoles i ramaders extensius, amb vegetació baixa (guarets i erms) on poden trobar aliment i arbres en què nidificar.

Al Parc del Foix, s'ha detectat en diverses ocasions la seva presència de pas durant la seva migració anual. Tanmateix, en els últims anys, les observacions realitzades han mostrat evidències molt clares de reproducció de l'espècie dins del mateix Parc i, enguany, durant les activitats de seguiment de l'avifauna que realitzen els guardes forestals del Parc del Foix, s'ha confirmat la presència d'una parella reproductora en aquest espai natural.

A Catalunya, la població del gaig blau es concentra principalment a la plana de Lleida, on es troba la major part de la població. A més, n'hi ha dos nuclis secundaris, un a l'Empordà i l'altre a les Terres de l'Ebre, a més de ser present de forma molt localitzada al Camp de Tarragona i al sud de les comarques gironines.

Segons les dades recollides al Tercer atles dels ocells nidificants de Catalunya, a Catalunya s'observa una tendència poblacional en augment del gaig blau, tot i que amb oscil·lacions notables entre els anys durant el període 2002-2018. L'estimació actual situa la població catalana al voltant de les 300-400 parelles. En els darrers 35-40 anys, també s'ha registrat un creixement en la distribució al voltant dels tres nuclis principals. Aquest augment en la distribució a Catalunya és en contrast amb la disminució que l'espècie ha experimentat a escala europea. No obstant això, en diversos països europeus l'espècie ha mostrat una recuperació recent gràcies a l'aplicació de mesures de conservació.

compartir

Font de la informació: Xarxa de Parcs Naturals

Categoria: fauna, vertebrats, ocells, Recerca i seguiment, Foix, Biodiversitat, ODS,