Dins del programa de Seguiment ecològic i sanitari de les poblacions d’amfibis de la Xarxa de Parcs Naturals de la Diputació de Barcelona per al període 2022-2023 establert entre la Diputació de Barcelona i el CRARC-SCH (Centre de Recuperació d’Amfibis i Rèptils de Catalunya - Societat Catalana d'Herpetologia) s’inclou, a més de la vigilància activa, de caràcter preventiu, la possibilitat d’analitzar causes de mortalitat d’origen desconegut en amfibis, el que es coneix com a pla de vigilància passiva.
El 16 de desembre del 2021, guardes forestals del Parc del Foix van detectar en una cocona (basseta natural excavada en roca calcària) del Parc, situada al terme municipal de Castellet i la Gornal, un grup de larves de salamandra mortes. De seguida es van activar els mecanismes per analitzar als animals, així com l’aigua on vivien. Es van recollir trenta-cinc larves recent mortes i en bon estat i es van portar al CRARC, on se’ls va fer un estudi post mortem (necròpsia), estudi microscòpic dels teixits (histologia) i anàlisi de detecció de malalties emergents (PCR). Addicionalment, a l’aigua se li va realitzar una anàlisi de contingut, composició, duresa i pH.
Els resultats van permetre descartar qualsevol malaltia infecciosa, però van confirmar una reacció del fetge a una intoxicació. Paral·lelament, es va detectar uns nivells de coure a l’aigua entre cinc i deu vegades superiors als tolerables en larves de salamàndrids.
Com a hipòtesi preliminar, es planteja la possibilitat que aquesta intoxicació pugui estar relacionada amb l’activitat de tractament de les vinyes amb sulfat de coure. Aquest producte es fa servir com a producte fitosanitari per a la prevenció de malalties fúngiques en les plantes. Per algun motiu (pluges, abocament accidental, excés d’aplicació del producte, senglars transportant la substancia accidentalment a potes i pell...), aquest compost deuria arribar a la cocona on eren les salamandres, un fet que va fer que se superessin els nivells tolerables i que les va portar a la mort. Des de la Diputació de Barcelona s’està treballant per tal que un accident així no es torni a repetir.
Posteriorment s’ha publicat al Boletín de la Asociación Herpetológica Española aquest article a partir dels resultats de les proves forenses practicades a les larves de salamandra que es van trobar mortes i les analítiques de la mostra d’aigua que es va recollir a la cocona on es trobaven:
Evidencias de intoxicación por cobre en una población de Salamandra salamandra en Barcelona. Autores: Albert Martínez-Silvestre, Emilio Valbuena, Pedro Torres, Alfons Ortega, Vanessa Gómez, Frederic Casas, Oriol Baena, Joan Maluquer, Fernando Loras-Ortí, Alejandro García Salmeron, Iago Pérez-Novo, Eudal Pujol-Buxó & Eduard Filella.