caes

Garraf Aquesta pràctica científica aporta molta informació i coneixements

Anellament dels polls de falcó pelegrí ('Falco peregrinus') al Parc del Garraf

10/05/2019

Ja fa més de deu anys que el naturalista i ornitòleg Gabri de Jesús Pinho va iniciar el projecte d’anellament d’aquest rapinyaire amb l'Associació Pela-roques, una entitat naturalista sense ànim de lucre. La setmana passada, amb la col·laboració de l'equip del Grup de Suport de Muntanya (GMS) del Cos d'Agents Rurals i del personal de la Xarxa de Parcs Naturals, es van anellar els polls de falcó pelegrí (Falco peregrinus) nascuts recentment al Parc del Garraf.

L'anellament d'ocells és una pràctica científica d'interès indiscutible per al coneixement de la biologia i l'estat de conservació de l'avifauna catalana. Si bé s'han après moltes coses dels ocells observant-los i comptant-los, aquests mètodes rarament permeten identificar-los individualment. L'anellament d'ocells és essencial si volem saber, per exemple, quant de temps viuen, on van quan migren i quan marxen o quan arriben als llocs on es desplacen, qüestions molt importants per a la seva conservació.

Posar una anella metàl·lica lleugera i numerada a la pota dels ocells és un mètode inofensiu que permet identificar-los com a individus. Cada anella també té inscrita una adreça, de manera que qualsevol persona que trobi un ocell anellat pot reportar la informació de la troballa. Alguns estudis d'anellament també utilitzen la col·locació d'anelles de color, de manera que permeten identificar els ocells visualment en el camp sense la necessitat de capturar-los.

El falcó pelegrí és un migrant i hivernant regular, però escàs fora de les zones on no nidifica. Com a resident, nidifica localment en ambient rupícoles, distribuït per tot el territori des dels penya-segats marins fins a l'alta muntanya, de forma més aviat localitzada. Són típics dels falcons uns ulls molt rodons i negres i una bigotera molt ampla. Caçadors d'espais oberts, els falcons tenen un cos molt aerodinàmic que els proporciona força, velocitat i resistència. Les ales, estretes i punxegudes, són tan llargues que quan estan plegades sobrepassen la cua.

Pel que fa al vol actiu, és perfecte i diferenciat. Fan picats verticals movent les ales a un ritme alt que, junt amb la seva pròpia inèrcia, genera una propulsió amb unes velocitats espectaculars de fins a 400 km/h. Els falcons no fan niu, aprofiten cavitats en parets de roca, construccions humanes elevades o aprofiten nius d'altres espècies. Ponen de dos a quatre ous que coven durant 28-30 dies. Els polls volen cap als 45 dies i poden viure fins a 15 anys.

Per a més informació, podeu consultar aquest enllaç.

compartir

Font de la informació: Xarxa de Parcs Naturals

Categoria: Garraf, vertebrats, Biodiversitat, hàbitats, fauna, Planificació i avaluació, ocells, Gestió del medi, Recerca i seguiment, general,