caes

Olèrdola | Garraf | Foix Al Castell de Castelldefels

El Fòrum Permanent de la CETS es reuneix per definir les línies estratègiques

22/04/2016

El dijous 21 d'abril va tenir lloc al Castell de Castelldefels la segona reunió del Fòrum Permanent de la Carta Europea de Turisme Sostenible (CETS) dels Parcs del Garraf, Olèrdola i el Foix. A la sessió van participar-hi 33 representants d'entitats, empreses i administracions.

El procés que ha de culminar en l'acreditació segueix endavant gràcies a l'esforç i participació de representants de diferents àmbits i sectors. Centres excursionistes, representants d'entitats conservacionistes, ajuntaments, consorcis de promoció turística, empreses vinculades al turisme, entre d'altres, es van reunir conjuntament per tal de debatre sobre els objectius i l'estratègia de turisme de l'àmbit de la Carta Europea de Turisme Sostenible.

La sessió es va dividir en dues parts. La primera va servir per contextualitzar el procés i es va mostrar la feina feta fins ara pel grup de treball de la Carta i en la sessió anterior del Fòrum Permanent que va tenir lloc a Vilanova i la Geltrú el passat mes de febrer.

A la segona part de la reunió, els assistents es van dividir en set grups i van treballar per definir les estratègies i les principals línies d'actuació a partir dels punts forts i febles detectats durant el procés de redacció de la diagnosi i basats en els principis que marca la CETS.

Aprofitant la convocatòria del Fòrum Permanent, trenta minuts abans de l'acte es va realitzar la Comissió Consultiva del Parc del Garraf. Molts dels assistents del fòrum assisteixen a les comissions del parc i per això es va decidir optimitzar la convocatòria i realitzar els dos actes en el mateix espai.

La Carta Europea de Turisme Sostenible és una iniciativa de la Federació de Parcs Europeus (Europarc), que s'inscriu en les prioritats mundials i europees expressades a la Cimera de la Terra celebrada a Rio de Janeiro l'any 1992, i estableix els principis per a la gestió sostenible del turisme als espais naturals protegits, és a dir, una planificació turística que faci compatible la conservació del territori amb la satisfacció de les empreses turístiques, les expectatives dels visitants i la població local.

El procés d'adhesió implica l'elaboració d'una diagnosi de l'espai, la definició d'uns objectius i línies estratègiques i un programa d'actuacions a 5 anys. És molt important que aquest document sigui elaborat amb la participació i la implicació de tots els agents del territori per definir les línies estratègiques i el programa d'actuacions d'acord amb els principis de turisme sostenible que marca la CETS.

Actualment, la Xarxa de Parcs Naturals compta amb dos parcs amb aquesta acreditació: el Parc Natural del Montseny i el Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac. També estan adherits a la CETS el Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa i el Parc Natural del Delta de l'Ebre.

Us convidem a visitar la pàgina web sobre turisme sostenible als espais naturals que recentment la XPN ha posat en marxa. Hi trobareu tota la informació sobre la Carta Europea de Turisme Sostenible, més informació sobre les empreses acreditades, propostes d'activitats sostenibles així com notícies relacionades, documentació i publicacions i els requisits i compromisos necessaris de les empreses per obtenir aquesta acreditació.

compartir

Font de la informació: Xarxa de Parcs Naturals

Categoria: Educació ambiental, Olèrdola, Garraf, Foix, general,