Garraf
Enguany, s'han obtingut més de 1.300 observacions i s'ha identificat prop d'una vintena d'espècies

Èxit de participació als actes de celebració dels 30 anys d'observació de la migració al Parc del Garraf

$urlFileEntry

Observacions des del mirador de Canópolis. Autor: Jordi Noves

28/10/2019

Des de l’any 1989, en el Parc del Garraf s’han dut a terme des de finals d’estiu fins a principis de tardor observacions documentades de la migració d’aus rapinyaires al seu pas pel massís del Garraf. Per celebrar les tres dècades de seguiment, el Parc va organitzar durant els mesos de setembre i octubre diverses activitats obertes al públic per acompanyar els ornitòlegs durant el seguiment d’enguany així com un programa amb tallers i xerrades.

Observacions al mirador de Canópolis

Durant tot setembre i fins al 15 d’octubre, els ornitòlegs de l'espai natural es van trobar de les 10 a les 15 h per realitzar el cens al mirador de Canópolis. L'activitat era oberta al públic i totes aquelles persones interessades van poder-hi participar i acompanyar els guardes i voluntaris durant l’observació.

Programa d'activitats obertes al públic

 

En la primera jornada dels actes de celebració dels trenta anys de seguiment de la migració al Garraf, el dissabte 28 de setembre al matí, més de vuitanta assistents van gaudir del taller d’anellament i de l’alliberament de diferents espècies de rapinyaires. Durant el taller, portat a terme pels guardes del Parc del Garraf, petits i grans van poder conèixer en què consisteix l’anellament científic i veure com es capturaven, anellaven i s’alliberaven de nou al medi un total de dotze ocells passeriformes de quatre espècies diferents (2 pit-roigs, 4 cotxes fumades, 5 tallarols de casquet i 1 tallarol capnegre). 

 

Un cop acabada la sessió divulgativa d’anellament, el grup de participants va conèixer les instal·lacions de l'Oficina del Parc. La Pleta i, posteriorment, es van traslladar al mirador de Canópolis, on es va inaugurar un plafó informatiu sobre la migració i va gaudir de l’alliberament d’un total de sis rapinyaires (4 xoriguers, 1 aligot comú i 1 astor) provinents i recuperats al Centre de Recuperació de Fauna Salvatge de Torreferrussa.

 

Durant aquesta activitat es van poder observar de prop aquestes espècies abans de deixar-les en llibertat i conèixer part de les seves característiques, biologia i problemàtica. Un cop en llibertat, les van observar fent diverses volades damunt dels assistents fins que van marxar.

 

Jornada d’observació i xerrada sobre la migració

Organitzada pel Museu de Gavà, la segona activitat de la celebració va ser una proposta familiar d’observació de la migració des del mirador de Canópolis que va comptar amb la presència de més de vint assistents entre infants i adults. L'activitat, que va tenir lloc el diumenge 6 d'octubre, va començar a La Pleta, on els presents van realitzar l’itinerari botànic i se'ls va donar a conèixer les peculiaritats geològiques i botàniques del Parc del Garraf. En acabar, els participants es van dirigir al mirador de Canópolis per, gràcies als guardes del Parc, conèixer de primera mà la migració i gaudir tots plegats d’una jornada d’observació de les aus rapinyaires al seu pas pel Garraf.

Jornada tècnica sobre la migració

Finalment, el divendres 11 d'octubre el Palau Maricel de Sitges va acollir una jornada tècnica sobre la migració que va significar l’acte central de cloenda de la celebració d'aquests trenta anys de seguiment. La sessió monogràfica va aplegar més de setanta assistents que van escoltar especialistes en la temàtica provinents de diversos indrets del territori català i estatal. La jornada va comptar amb l’exposició plenària d’Alejandro Onrubia, de la Fundació Migres, qui va explicar el seguiment de la migració d’aus rapinyaires per l’estret de Gibraltar durant vint d’anys d’experiència. A continuació, es va exposar la situació del coneixement sobre la migració dels rapinyaires al seu pas per Catalunya. En primer lloc, Marc Antón, de l’Institut Català d’Ornitologia (ICO), va exposar una valoració de la situació a Catalunya a escala global. Per la seva banda, Fran Trabalon, de la Institució Catalana d’Història Natural (ICHN), va parlar del coneixement que hi ha sobre la migració dels rapinyaires a través dels Pirineus Orientals i Jordi Dalmau, de l’empresa Aubèrria, va tractar la migració de la cara nord del Cadí.

Francesc Llimona, del Parc Natural de la Serra de Collserola va parlar dels trenta anys de seguiment en aquest espai i com aquesta activitat ha contribuït a la formació d’un bon grapat d’ornitòlegs i, finalment, Rodrigo del Amo, del Parc de Garraf, va explicar el seguiment d’aquest fenomen al Parc durant tres dècades.

Els actes de celebració van finalitzar amb l’emotiu reconeixement als voluntaris que han fet possible i han participat en aquests trenta anys de seguiment de la migració al Garraf.

Balanç molt positiu

El seguit d'activitats de celebració van comptar amb una assistència nombrosa i variada, amb tot tipus de públic format per petits i grans, especialistes i públic en general, i han permès difondre les activitats que s'organitzen des del Parc del Garraf així com donar a conèixer una mica millor aquesta espai natural protegit.

Enguany, a més, gràcies a la tasca dels molts voluntaris i voluntàries i a la coordinació per part del personal del Parc, s’han obtingut més de 1.300 observacions i s’ha identificat prop d'una vintena d’espècies diferents.

Moltes gràcies a tots i totes per la vostra participació i ajuda!

Les dades del seguiment d’enguany són a la pàgina web Conservació de la biodiversitat a la Xarxa de Parcs Naturals. També hi podreu consultar les corresponents als anys 2018 i 2017. Si visiteu la pàgina de Facebook i l'Instagram del Parc del Garraf, trobareu més informació i imatges fantàstiques de les diverses activitats realitzades.

compartir

Font de la informació: Xarxa de Parcs Naturals

Categoria: Educació ambiental, Garraf, Paisatge, Educació ambiental, Biodiversitat, fauna, vertebrats, ocells, hàbitats, Educació ambiental, Recerca i seguiment, Gestió del medi, Divulgació, Ponències,