Els parcs del Garraf, Olèrdola i Foix obtenen a Brussel·les la renovació de l’acreditació de la Carta Europea de Turisme Sostenible
Recollida de l'acreditació, amb els responsables del Parc Natural del Cadí-Moixeró i Parc Natural de l'Alt Pirineu, que la van obtenir per primer cop. Autor: XPN
El Fòrum permanent, celebrat al Molí del Foix. Autor: Repte Territorial
Els parcs del Garraf, Olèrdola i Foix han renovat l’acreditació de la Carta Europea de Turisme Sostenible (CETS). La renovació la va recollir al Parlament Europeu, a Brussel·les, el dijous 30 de novembre Sofia Paricio, cap de la Unitat de Desenvolupament Socioeconòmic de la Gerència de Serveis d’Espais Naturals de la Diputació de Barcelona. Va ser un acte organitzat per la Federació Europarc, que és qui atorga aquest certificat. La primera acreditació dels tres parcs va ser l’any 2017.
Dimarts 28 de novembre, el Fòrum Permanent, reunit al Molí del Foix de Santa Margarida i els Monjos, va fer balanç de les actuacions fetes aquest 2023 i es van presentar les 36 actuacions previstes per als propers anys. En la sessió, hi van participar 44 persones, representants d'entitats, empreses i administracions.
El plat estrella va ser la presentació de resultats de l'auditoria, a mans de l’auditora Azucena de la Cruz Martín, que va tenir lloc el passat mes de maig i que validava la renovació del certificat CETS al territori. Durant l’auditoria es van mobilitzar fins a 60 persones i es van visitar 15 indrets d’interès CETS. Tres dies intensos que van culminar amb molt bona nota i amb alguns deures per als propers anys per tal d’arribar a l’excel·lència.
En el desenvolupament de la sessió, es va fer balanç de les accions que s'han dut a terme enguany a través dels diferents grups de treball constituïts i es va posar sobre la taula el full de ruta per cadascun d’ells. Aquests grups de treball es van definir per poder treballar temàtiques concretes, com els aspectes relacionats amb el litoral, qüestions de medi ambient i conservació, educació ambiental i voluntariat, ús públic, turisme i comunicació, i finalment un grup exclusivament pensat per a les empreses CETS del territori. D’aquest últim en va sorgir un catàleg, amb informació de totes les empreses que actualment es troben adherides a la CETS Garraf, Olèrdola i Foix.
Actuacions futures
Així mateix, es van presentar les 36 actuacions previstes per al quinquenni 2023-2027 amb l’objectiu de seguir amb el pla previst per la segona candidatura. D'altra banda, es va comunicar la intenció de donar inici a la Fase III de la CETS, la qual consisteix en adherir agències de viatges que apostin pel turisme sostenible.
Actualment, ja hi ha 3 agències del territori que estan interessades en participar del procés que consumarà la Fase III. D’aquesta manera, es tancarà el cicle de la CETS, el qual inclou un territori que fa camí cap a la sostenibilitat, empreses turístiques de diferents tipologies que ja estan treballant conjuntament i generant sinèrgies per a millorar la qualitat turística de l’espai, i la futura entrada de les agències de viatges per tal de poder comercialitzar les experiències turístiques sostenibles que vagin sorgint.
En el transcurs de la sessió, també es va presentar el Pla de Sostenibilitat Turística en Destinació: Parcs Naturals i Turisme Sostenible, que implicarà el desplegament d’actuacions als parcs del Garraf, Olèrdola i Foix. I, finalment, es va fer una breu presentació del projecte Life eCOadapt50, l’execució del qual anirà en paral·lel amb les actuacions de la CETS.
Font de la informació: Xarxa de Parcs Naturals
Categoria: Foix, Garraf, Olèrdola, Turisme sostenible, ODS,