caes

Garraf Hi han treballat conjuntament personal del Parc i Agents Rurals

Es desequipen quaranta vies d'escalada del fondo de Vallbona, zona de protecció de fauna i flora al Parc del Garraf

18/12/2020

El Grup de Suport de Muntanya dels Agents Rurals així com guardes i personal tècnic del Parc del Garraf han treballat conjuntament durant el darrer any per desequipar quaranta vies d'escalada a la zona del fondo de Vallbona. Aquest espai, situat en el sector sud-oriental del massís, és un dels més emblemàtics i d’alt interès natural que trobem al Garraf. El desequipament d'aquesta zona d’escalada permet una major protecció de la fauna i la flora d’aquest indret singular i evita els efectes que aquesta activitat provoca en la nidificació d'espècies protegides.

Un acord entre la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya i la Diputació de Barcelona, renovat el 2017, regula l'escalada al Parc del Garraf i al Parc d’Olèrdola, amb l’objectiu de fer compatible aquesta pràctica amb el manteniment dels valors ecològics i la riquesa natural d’aquests espais. Segons aquest acord, es van delimitar les zones on es permet l'escalada, algunes durant tot l'any i algunes de forma estacional (limitada des del 16 de gener fins al 31 de maig) per no interferir en el període de nidificació.

En altres zones, com aquella en què s’ha actuat amb el desequipament de les vies, es va acordar restringir la pràctica de l’escalada durant tot l’any per tal de garantir la reproducció d’espècies que requereixen mesures excepcionals (com l’àliga cuabarrada, el duc o el falcó pelegrí, entre d’altres) i la conservació d’espècies vegetals sensibles i protegides, com ho són la sucòvia i el fraret, entre d’altres. En concret, l'actuació feta enguany s'ha desenvolupat a la zona del pic del Martell, a les vies situades per sobre de la Mutant World.

Així doncs, es pot escalar durant tot l'any en el sector sud del pic del Martell des del sector Bombers fins al Sector Mutant World (ambdós inclosos), a la cinglera de Penya Ginesta i al pas de la Mala Dona. En canvi, només es pot fer des de l’1 de juny fins al 15 de gener a la Falconera (al sud del poble de Garraf) entre les vies El falcó de la foscor i Arqueologia transmediterrània, ambdues incloses, les penyes de Cal Marcer i Can Roca (Penya Negra).

Amb la regulació de l’escalada als parcs del Garraf i d’Olèrdola es pretén garantir la conservació i millora de les poblacions d’ocells, de vegetals, la geomorfologia i els vestigis arqueològics que estan afectats per aquesta activitat esportiva, posar a disposició dels escaladors les eines necessàries perquè practiquin l’escalada de forma respectuosa amb el medi i sensibilitzar els usuaris dels parcs sobre la importància de la fauna, flora i gea, i la necessitat de respectar-les per poder fer compatibles els diferents usos dins l’espai natural.

Així doncs, es recorda als escaladors que cal respectar les indicacions que hi ha en alguns punts d'accés a vies d'escalada i que per escalar en les zones no senyalades caldrà disposar del corresponent informe favorable del Parc.

compartir

Font de la informació: Xarxa de Parcs Naturals

Categoria: Paisatge, Geologia, flora, fauna, vertebrats, ocells, Normativa, Gestió del medi, Garraf, Biodiversitat, ODS,