caes

Garraf Amb el suport dels Agents Rurals

L'ús de drons en el seguiment de flora amenaçada permet la detecció de nous exemplars de la planta sempreviva menuda al Parc del Garraf

28/06/2023

Equip tècnic i guardes forestals del Parc del Garraf en coordinació amb la Unitat de RPAS (Remotely Piloted Aircraft Systems) del Grup de Suport Aeri del Cos d’Agents Rurals van dur a terme el 19 de juny una prova pilot d’utilització de drons en el seguiment estandarditzat de la planta amenaçada sempreviva menuda (Limonium girardianum). La prospecció de l’espècie amb aquesta tecnologia ja ha donat resultats i ha fet possible la detecció de nous exemplars no comptabilitzats fins al moment pel fet que es trobaven en una paret vertical no visible des de terra.

La utilització d’aquesta eina en el cens contribueix a millorar el coneixement de la distribució de l’espècie en l’entorn natural del Parc ja que es poden arribar a prospectar indrets fins ara inaccessibles i no avaluats. Això permet millorar les estratègies de protecció i conservació d’aquesta espècie. Els treballs es van dur a terme gràcies a la coordinació entre l’equip tècnic i de guardes forestals del Parc del Garraf (Servei de Gestió de Parcs Naturals de la Diputació de Barcelona) i l’equip de la Unitat de RPAS del Grup de Suport Aeri del Cos d’Agents Rurals, especialitzats en la realització de serveis de vigilància aèria, censos i seguiment de fauna, fotografia aèria i perimetració d'incendis forestals.

Sempreviva menuda

La sempreviva menuda (Limonium girardianum) és un dels tàxons de flora vascular que es considera com a espècie d’interès de conservació per a tota la Xarxa de Parcs Naturals en la revisió del 2016 del Pla estratègic de conservació d’hàbitats i flora de la Xarxa de Parcs Naturals de la Diputació de Bar­celona. És una planta perenne present però rara al litoral català que viu típicament en sòls arenosos salins (dunes marítimes o aiguamolls litorals). A Catalunya, és una espècie protegida pel Catàleg de flora amenaçada de Catalunya on està catalogada com a “Vulnerable”. Singularment, la població que trobem al Parc del Garraf consta d’una vintena d’exemplars i és molt notable pel seu aïllament i per trobar-se en uns replans rocosos marítims, un ambient força diferent al típic d’aquesta espècie.

Seguiment estandarditzat de flora amenaçada (SEFA) i actuacions de conservació

Al 2016, aquesta espècie es va incloure en el Seguiment estandarditzat de flora amenaçada (SEFA) que es desenvolupa a tota la Xarxa de Parcs Naturals, amb l’objectiu d’aconseguir una gestió informada eficient i eficaç d’aquesta espècie. Fruit d’aquest seguiment, s’ha constatat que la població és petita i està sotmesa a un aïllament biogràfic, a més de la pressió atròpica que l’afecta. Entre d’altres amenaces, hi ha una zona d’escalada esportiva a pocs metres d’on és present i també la via del tren es troba molt a prop.

Les actuacions realitzades per garantir la seva presència i conservació han estat, entre altres, la coordinació amb les obres de restauració dels túnels d’aquestes vies fèrries que travessen la població coneguda, en les quals, gràcies sobretot al seguiment que se’n fa, s’ha pogut compatibilitzar l’execució de les obres de millora dels túnels amb la conservació dels individus presents i del seu hàbitat natural. D’altra banda, també s’ha col·laborat amb el Jardí Botànic de Barcelona, concretament en la conservació ex situ per garantir la seva supervivència futura, incorporant llavors d’aquesta espècie al banc de llavors d’aquesta institució.

En el marc del seguiment i conservació d’aquesta espècie al Parc del Garraf, un dels objectius a assolir és conèixer-ne la distribució real. Existeixen zones properes d’on, actualment, se sap de la seva presència on podria trobar-se algun altre nucli poblacional, però una orografia i accessibilitat complexes han fet que no s’hagi pogut prospectar fins ara. En aquest sentit, la prospecció i exploració d’aquest tram de costa amb dron equipat amb una càmera ofereix una oportunitat per poder conèixer la seva distribució en aquest ambient tan inaccessible.

En aquest marc, s’ha realitzat la prova pilot de cens de la sempreviva menuda amb dron, on i l’equip de la Unitat de RPAS del Grup de Suport Aeri del Cos d’Agents Rurals va sobrevolar l’àrea potencial en la recerca de nous exemplars. Els resultats, encara preliminars, són molt optimistes. Per una banda, s’ha pogut corroborar l’eficàcia de la metodologia utilitzada per a la detecció d’aquesta espècie, doncs, gràcies al zoom òptic de la càmera amb que va equipada el dron, s´ha pogut realitzar la identificació d’individus d’aquesta espècie amb gran detall. D’altra, s’han detectat nous exemplars de la població coneguda localitzats en indrets on no hi havia visibilitat des de terra.

Unitat RPAS (Remotely Piloted Aircraft Systems) del Cos d'Agents Rurals

La Unitat RPAS (Remotely Piloted Aircraft Systems) del Cos d’Agents Rurals es va crear dins del Grup de Suport Aeri l’estiu de l’any 2018. Entre les diferents tasques que desenvolupen, destaca el monitoratge i seguiment de fauna i de flora. En el marc de la fauna, es pot destacar les tasques de seguiment i control de malalties com la grip aviària o la pesta porcina africana. També s’elaboren planimetries i s’obtenen imatges aèries per obtenir dades que serveixen de base per conèixer l’estat del medi ambient, i així poder protegir els recursos naturals i la biodiversitat; i es fan inspeccions aèries per poder comprovar el compliment de la normativa, especialment en espais naturals protegits.

Actualment, la Unitat disposa de drons de diferents tipologies que permeten treballar en  diversos àmbits, des de la seguretat, l’audiovisual o la topografia. El que es busca sempre és obtenir dades de valor afegit a allò que es podria fer des de terra. La Unitat disposa de sensors RGB i càmeres tèrmiques, telèmetres i sensors multiespectrals, especialment útils en la investigació i prevenció d’incendis forestals, en la inspecció d’abocaments i altres afectacions al medi natural, així com en el seguiment de fauna.

compartir

Font de la informació: Xarxa de Parcs Naturals i Cos d'Agents Rurals

Categoria: Paisatge, flora, Planificació i avaluació, Recerca i seguiment, Gestió del medi, Garraf, Biodiversitat, ODS,