Garraf | Olèrdola
Nombrosos tècnics i guardes dels parcs van oferir ponències

Rècord de comunicacions presentades a la VIII Trobada d'Estudiosos del Garraf i Olèrdola

$urlFileEntry

Moment de la VIII Trobada. Autor: XPN

27/11/2018

El 19 i 20 de novembre, la Masia d’en Cabanyes, a Vilanova i la Geltrú, va acollir la VIII edició de la Trobada d’Estudiosos del Garraf i Olèrdola. Més de cinquanta especialistes i persones interessades en diverses disciplines van exposar el resultat dels seus treballs de recerca realitzats durant els darrers quatre anys. 

El centenar de persones assistents van poder escoltar un total de quaranta-quatre comunicacions i una xerrada inaugural d’àmbits temàtics tan diversos com la gestió i l’ús públic, la fauna, flora, vegetació i geologia o el patrimoni històric i cultural.

Enric Garriga, cap del Servei de Medi Ambient de l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú; Lluís Giralt, conseller d’Ordenació Territorial i Habitatge del Consell Comarcal del Garraf, i Jesús Calderer, diputat adjunt d'Espais Naturals de la Diputació de Barcelona, van ser els encarregats d’inaugurar la VIII Trobada d'Estudiosos del Garraf i Olèrdola i Jordi Serra-Cobo, professor de Zoologia i Antropologia Biològica de la  Universitat de Barcelona, va oferir la xerrada “La conservació de la biodiversitat com a eina de prevenció de malalties emergents”.

A continuació, van iniciar-se les comunicacions dels ponents i especialistes que van ser seguides amb gran interès per part d’un públic nombrós que superava el centenar de persones. En concret, es van presentar 12 comunicacions sobre gestió i preservació del medi natural; 23 sobre fauna, flora i geologia; 7 de patrimoni arquitectònic i cultural, i 2 sobre ús públic vinculades a la promoció turística i el foment de l’activitat econòmica amb productes autòctons d’aquest territori.

Entre les ponències van destacar, per nombre, les vinculades amb la flora, la fauna i la geologia d’aquests territoris, amb estudis sobre el Seguiment Estandarditzat de Flora Amenazada (SEFA), el seguiment de l’estepa d’arenal o els seguiments realitzat en poblacions d’animals, com ara els amfibis, l’evolució de la granota verda, la reintroducció de la tortuga mediterrània o les tendències i indicadors d’ocells comuns al Parc d’Olèrdola sota l’efecte del foc. També es van presentar comunicacions sobre el còlit negre, un ocell amb presència localitzada a les serres litorals com el Garraf i el Cap de Creus, amb propostes per a la seva recuperació, o l’anàlisi de la conservació i riquesa de l’avifauna a l’antic abocador metropolità de la vall de Joan, al Parc del Garraf.

En l’àmbit dels estudis sobre patrimoni històric i cultural, algunes de les ponències van versar sobre la façana marítima de les costes del Garraf en època medieval i moderna, la recerca i recuperació dels camins tradicionals o les transformacions del paisatge del Garraf a través de l’obra pictòrica dels artistes del segle XX.

Finalment, entre les ponències vinculades a la gestió d’aquests espais, van destacar temes com els efectes de la introducció d’un ramat de cavalls en llibertat sobre la vegetació, la gestió forestal de les finques públiques del Parc del Garraf en la prevenció d’incendis o els punts negres d’atropellament de fauna a la xarxa viària en l’àmbit dels dos parcs.

És important subratllar la vàlua i l’interès que han tingut les comunicacions per als gestors i tècnics dels parcs del Garraf i Olèrdola a l’hora de gestionar aquests espais naturals protegits. Així, per exemple, els estudis presentats sobre els ocells que hi ha a la zona de l’abocador, pedreres i altres indrets impactats podran, sens dubte, ajudar-los a plantejar noves mesures de restauració.

Per a més informació, consulteu el programa sencer de la VIII Trobada d’Estudiosos aquíBen aviat hi trobareu disponibles els PDF de les comunicacions.

Trobades d’Estudiosos: una cita quadriennal

Organitzades per la Diputació de Barcelona i l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú amb la col·laboració del Parc del Garraf, del Parc d’Olèrdola i del Consell Comarcal del Garraf, aquesta VIII edició s’ha celebrat quatre anys després de l’anterior (que va tenir lloc a Begues el 2014), un període de temps prou llarg com perquè siguin moltes les persones que han fet nous estudis en aquest territori que contribueixen a un coneixement major de la seva realitat i dels seus valors naturals, paisatgístics, patrimonials, culturals i de gestió.

Les ponències presentades enguany es recolliran en una publicació digital que apareixerà a principis del 2020. Així mateix, les ponències presentades en les Trobades d’Estudiosos anteriors, tant del Parc del Garraf i del Parc d’Olèrdola com de la resta d’espais que formen la Xarxa de Parcs Naturals, estan disponibles a la Llibreria de la Diputació i podeu descarregar-vos-les en PDF en aquest enllaç.

compartir

Font de la informació: Xarxa de Parcs Naturals i Diputació de Barcelona

Categoria: Garraf, Olèrdola, Prevenció incendis, Paisatge, Biodiversitat, Geologia, Hidrologia, flora, fauna, invertebrats, vertebrats, hàbitats, Educació ambiental, Normativa, Planificació i avaluació, Recerca i seguiment, Gestió del medi, Informació tècnica, Divulgació, Ponències,