Aquest projecte ha permès recuperar l’agricultura dins el Parc del Garraf i, també, obrir una línia de recerca entorn a la recuperació de l’espigall, una varietat de col conreada tradicionalment a la comarca del Garraf anomenada col brotonera, millorant-ne la seva producció i rendiment, amb l’objectiu final d’assolir una marca de qualitat europea (Indicació Geogràfica Protegida o Denominació d’Origen Protegida) que doni un grau de protecció i reconeixement als espigalls per tal que esdevinguin un producte gastronòmic de rellevància de la cuina catalana.
En el balanç del projecte, iniciat fa quatre anys en els horts de l’Escola de Natura Can Grau, a Olivella, dins el Parc del Garraf, el director científic de la Fundació Miquel Agustí, Joan Simó, ha explicat que, gràcies a l’experimentació del conreu de l’espigall realitzat en aquest camps, s’ha pogut obtenir una bona llavor de qualitat d’aquest vegetal, el que permet la seva distribució entre els agricultors de la zona del Garraf.
En aquesta línia, ha assenyalat l’ampliació del projecte en la millora de la producció d’espigalls amb la creació de nous camps de conreu a la comarca. Aquests se situaran a Cubelles, Vilanova i la Geltrú, Sant Pere de Ribes, Olivella i Sitges, per tal de poder veure els diferents factors ambientals amb la finalitat d’aconseguir un producte comercial de qualitat que sigui atractiu per als consumidors i els restauradors de la comarca.
El coordinador d’Espais Naturals de la Diputació de Barcelona, Jordi Padrós, ha remarcat la importància del projecte de reintroducció d’un conreu tradicional com és l’espigall, al Parc del Garraf, amb l’objectiu que sigui detonant i exemple per a altres agricultors i la seva producció en el conjunt de l’espai natural.
A la presentació i balanç del projecte, que ha tingut lloc el divendres 16 de febrer l’Escola de Natura Can Grau, hi ha participat Montse Marcet, presidenta de l’associació Espigalls del Garraf, Rosa Huguet, presidenta de NODE Garraf, i Marta Verdejo, alcaldessa d’Olivella. Totes elles han remarcat la importància per al territori de la producció agrària de productes tradicionals i de qualitat per al desenvolupament d’aquest sector a la comarca.
Podeu descarregar imatges i declaracions sobre el projecte en aquest enllaç.