Al volum Gorgues, entre el lleure i la conservació, els investigadors Vicenç Acuña, Mira Petrovic, Josep Pueyo i Anna Freixa estudien i analitzen l’impacte tant del bany com de l’ús dels marges i altres activitats recreatives en una selecció de nou gorgues localitzades a les Guilleries, el Montseny i la vall del Brugent.
L’augment de presència humana en aquests espais en determinades èpoques de l’any com l’estiu, especialment a partir de la pandèmia, ha provocat un empitjorament de la salut d’aquests ambients aquàtics. La situació, a més, posa en risc la supervivència d’algunes espècies animals i vegetals.
En l’estudi, s’identifiquen les gorgues pel que fa a la conca o regió i, per tal d’identificar aquelles que tenen un paper clau, es fa una estimació de la seva biodiversitat a escala local i del seu rol per a la biodiversitat. Els autors recomanen, a més, la màxima protecció possible per a les gorgues amb un paper clau. Pel què fa a la resta de gorgues, es recomana identificar aquelles que tenen un impacte social major i, basant-se en criteris de biodiversitat i socials, controlar-ne l’aforament. El llibre defineix, a més, un mètode per determinar la capacitat de càrrega adaptativa. Finalment, en relació amb la resta de gorgues, s’indica que cal controlar-ne l’aforament basant-se en criteris socials.
Gorgues, entre el lleure i la conservació és el resultat del projecte guanyador de la 2a convocatòria del Premi de Recerca Guilleries, edició 2020. El jurat va destacar-ne ja aleshores tant l’actualitat de la problemàtica abordada com el seu enfocament innovador i interdisciplinari.
Col·lecció dels Premis de Recerca Guilleries
Aquest és el segon títol de la col·lecció "Guilleries; Aigua i Territori". Publicat per Eumo Editorial, es pot descarregar gratuïtament des d’aquest enllaç.
El volum amb què es va inaugurar la col·lecció va ser La comunitat de carnívors de les Guilleries, Premi de Recerca Guilleries 2019, a càrrec de Marc Vilella, Xavier Soler i Ferran Sayol. Més informació i accés al llibre aquí.