caes

Guilleries-Savassona Es posarà en marxa una segona fase el febrer del 2019

Es presenten els resultats del projecte de ciència ciutadana per estudiar la invasió biològica de l'eruga defoliadora del boix

13/12/2018

Aquesta primavera i estiu s’ha parlat molt de l’expansió a Catalunya de l’eruga defoliadora del boix (Cydalima perspectalis), un lepidòpter originari de l’est d’Àsia que es va detectar per primera vegada a Europa l’any 2007. Concretament, a l’Espai Natural de les Guilleries-Savassona s’han detectat danys molt importants a les més de 2.000 hectàrees forestals amb boixedes, especialment als municipis de Tavèrnoles, Folgueroles i Sant Julià de Vilatorta.

Des de l’Espai Natural s’han realitzat diverses accions per estudiar la biologia i l’evolució de la plaga, entre les quals hi ha, tal com vam explicar en una notícia anterior, un projecte de ciència ciutadana. A través d’aquesta iniciativa es van repartir 45 trampes de feromones, dissenyades per a la captura de papallones. Cada trampa s’assignava a una persona responsable que era qui controlava i anotava les captures realitzades.

El diumenge 2 de desembre es van presentar, a Folgueroles, els resultats obtinguts amb les dades del projecte. Aquests han posa de manifest que, en l’àmbit de l’Espai Natural, la plaga ha estat capaç de completar tres generacions, fet que dificulta molt el seu control i provoca danys molt importants. Així mateix, s’han pogut determinar els moments òptims per a la lluita biològica en jardineria, aspecte que pot ser clau per a la supervivència del boix en parcs i jardins.

Davant de l’interès de les dades recollides, des de la gestió de l’Espai Natural s’engegarà una segona fase del projecte de ciència ciutadana que començarà a partir del mes de febrer del 2019.

compartir

Font de la informació: Xarxa de Parcs Naturals

Categoria: Guilleries-Savassona, fauna, insectes, Planificació i avaluació, invertebrats, flora, Recerca i seguiment, Paisatge, Biodiversitat, Gestió del medi, hàbitats, general,