Guilleries-Savassona
Impulsat per l'Espai Natural de les Guilleries-Savassona

Projecte de ciència ciutadana per combatre l'eruga del boix

$urlFileEntry

Una de les trampes. Autor: XPN

06/09/2018

Aquesta primavera i estiu, l’eruga defoliadora del boix (Cydalima perspectalis), un lepidòpter originari de l’est d’Àsia que es va detectar per primera vegada a Europa l’any 2007, s’ha estès de forma molt important pels boscos de les Guilleries, defoliant els boixos i posant en perill la seva supervivència.

En una notícia anterior, ja vam explicar que des de l’Espai Natural de les Guilleries-Savassona s’havien iniciat diverses accions per estudiar la biologia i l’evolució de la plaga, i s’havien fet tractaments biològics per intentar controlar-la. Un dels sistemes de lluita que han funcionat millor, molt usat en altres plagues, ha estat la col·locació de trampes amb feromones per a la captura massiva de papallones.

Per tal de fomentar aquest sistema de control, des de l’Espai Natural s’ha iniciat un projecte de ciència ciutadana. Es tracta de fomentar la participació en investigacions en què el ciutadà té un paper clau i imprescindible en la recollida de dades, amb els objectius de crear coneixement entre tots i per a tots, fomentar la participació i la implicació amb els elements naturals del parc i disminuir la intensitat de la plaga per intentar evitar els seus efectes negatius.

Amb aquesta finalitat, des de l’Espai Natural s’han repartit 45 trampes, cadascuna d'elles assignada a una persona responsable, que serà la qui controlarà i anotarà les captures realitzades. En aquesta campanya, que va començar a mitjan agost, es calcula que es capturaran més de 150.000 papallones.

Per a més informació, podeu descarregar-vos el tríptic 'Control de l'eruga defoliadora del boix. Projecte de ciència ciutadana'.

compartir

Font de la informació: Xarxa de Parcs Naturals

Categoria: Guilleries-Savassona, Biodiversitat, flora, fauna, invertebrats, insectes, hàbitats, Recerca i seguiment, Gestió del medi, Divulgació, Publicacions,