caes

Litoral Primers passos per acreditar-se a Europarc

El Parc de la Serralada Litoral valida l’àmbit territorial en el primer Fòrum Permanent de la Carta Europea de Turisme Sostenible

30/11/2023

La Biblioteca de Teià va acollir el dilluns 27 de novembre el primer Fòrum Permanent de la Carta Europea de Turisme Sostenible (CETS) del Parc de la Serralada Litoral. La quinzena de participants van validar i aprovar l’àmbit territorial de la CETS, que és el que es mantindrà durant cinc anys un cop aconseguida l’acreditació del Parc per part de la Federació Europarc. És previst presentar la candidatura a finals del 2024.

A banda de la directora del Parc, Isabel Cabrera que va fer la presentació de l’acte i personal del Consorci del Parc i de la Diputació de Barcelona, hi van assistir representants de diversos organismes dels municipis del Parc, com ara membres de la Federació ADF i de l’Associació de Propietaris Serralada Litoral Central, del Consorci de Promoció Turística de la Costa del Maresme, de l'Ajuntament del Masnou, el grup de recerca Tudistar, de l’empresa Aula BGT, del Club Excursionista de Teià i dels dos consells comarcals, Vallès Oriental i Maresme. 

Durant la sessió es va fer una breu presentació de la CETS, com ara què és, que va dirigida als espais naturals protegits, empreses turístiques i agències de viatges, i quina metodologia segueix, com ara principis i temes clau que aborda i passos que ha de seguir un espai natural protegit per adherir-s’hi.

Així mateix, es va dur a terme una dinàmica de treball en grups petits per validar, completar i/o esmenar la informació recollida per cada un dels 10 temes clau de la CETS en la diagnosi, que dona informació del punt de partida del Parc de la Serralada Litoral en relació amb aquests deu temes i per elaborar/redactar un titular que resumeixi cada un d’aquests temes. 

També es va presentar el Pla de Sostenibilitat Turística en Destinació: Parcs Naturals i Turisme Sostenible, un projecte comú entre la Gerència de Serveis d’Espais Naturals i la de Turisme de la Diputació de Barcelona que està finançat per fons europeus Next Generation. Permetrà dur a terme actuacions com l’adaptació dels espais naturals al canvi climàtic, la realització, millora i/o implementació de plans de mobilitat, l’ús de la sensòrica pel al control d’afluència turística i sistema de gestió d’afluència, i la millora de l’accessibilitat, entre altres. 

Aquest projecte implica els sis parcs que treballen amb la CETS: Parc del Foix, Parc del Garraf, Parc Natural del Montseny, Parc d’Olèrdola, Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac i Parc de la Serralada Litoral. A aquest darrer, entre d’altres, es preveu fer un itinerari adaptat.

compartir

Font de la informació: Xarxa de Parcs Naturals

Categoria: Litoral, Turisme sostenible, ODS,