caes

Marina En el marc del programa Parcs i biblioteques... naturalment!

L’Institut de Sostenibilitat i Medi Ambient de Barcelona col·labora amb el Parc de la Serralada de Marina amb una activitat a la Biblioteca Can Casacuberta

28/05/2024

Un grup d’alumnes del primer curs de grau superior de Gestió forestal i del medi natural de l’Institut de Sostenibilitat i Medi Ambient de Barcelona va dur a terme un projecte d’acció d’educació ambiental a la Biblioteca Can Casacuberta de Badalona el divendres 24 de maig. Aquesta activitat s’emmarca en la col·laboració entre aquest Institut, el Parc de la Serralada de Marina i les biblioteques dels seus municipis dins el programa Parcs i biblioteques... naturalment!, impulsat entre la Gerència de Serveis de Biblioteques i la Gerència de Serveis d’Espais Naturals de la Diputació de Barcelona.

L’activitat, titulada “La caseta a la serralada de Marina. Vine a descobrir els ocells amb nosaltres!”, es dirigia a un públic familiar amb el propòsit de crear una experiència immersiva tot apel·lant a la creativitat dels participants, els quals van haver de confeccionar una caixa-niu.

En total, van ser vint infants, acompanyats dels seus familiars, que van participar en el taller, el qual es va iniciar amb una breu explicació introductòria sobre la relació dels ocells i els arbres on fan el niu. Posteriorment, en grups reduïts, van poder dur a terme les caixes-niu de fusta, cadascuna de les quals va quedar identificada amb un dels ocells següents: un pardal, un pit-roig, una mallerenga carbonera, un gafarró i una cadernera.

Aquesta identificació es va produir de manera doble: per una banda, cada caixa contenia un codi QR a partir del qual es podia escoltar el cant de l’ocell en qüestió i, a més, també duia la silueta de l’au enganxada un cop s’havia pintat i retallat, a mode de decoració. D’aquesta manera, durant l’activitat es va poder treballar, de manera amena, en el reconeixement d’alguns dels ocells forestals que habiten al Parc de la Serralada de Marina.

L'educació ambiental, eix central de l'activitat

L’objectiu de l’activitat dins l’educació ambiental era apropar la ciutadania al Parc per tal que pugui conèixer la importància i el valor de la fauna (especialment els ocells, en aquest cas) i la flora en el seu ecosistema, a més d’aprendre a gaudir-la i a protegir-la. Aquesta acció, que posava punt i final al curs escolar d’enguany, i totes les que s’han dut a terme dins el marc de col·laboració entre l’Institut, el Parc i les biblioteques, pretenen tancar el cercle entre la formació, el coneixement i la gestió d’espais naturals, tot buscant que l’alumnat pugui efectuar els seus projectes d’educació ambiental en situacions reals.

compartir

Font de la informació: Xarxa de Parcs Naturals

Categoria: Marina, ODS, Cursos i tallers, Educació ambiental,