caes

Marina Segurament es tracta de l’exemplar que des de fa un temps sembla establert al Moianès

Les càmeres de fototrampeig per detecció de carnívors van captar una incursió puntual d’un llop al Parc de la Serralada de Marina

10/01/2024

En el marc de l’estudi realitzat per l’equip del Parc de la Serralada de Marina per a la detecció  i seguiment de mesocarnívors seguint els protocols del grup Felis (Grup de recerca en carnívors de Catalunya), el març de 2022 una càmera de fototrampeig va captar un exemplar mascle de llop, segurament de la subespècie italiana (Canis lupus italicus). Aquest gran carnívor va fer una incursió al Parc possiblement procedent del Moianès. Va ser una presència puntual i només se l’ha detectat una vegada.

Malgrat la sorpresa de la presència del llop força a prop del nucli d’una àrea tan poblada com la Regió Metropolitana de Barcelona, aquesta observació del 2022 no es considera indicadora de la presència estable del llop en aquest territori, sinó que els experts l’associen a moviments exploratoris que realitzen els llops en tots els llocs on habiten. Els agents rurals van rastrejar i mostrejar la zona i no es van trobar mostres per a poder analitzar-ne l’ADN. Tampoc no ha tornat a aparèixer en cap càmera de les de seguiment i tampoc no hi ha hagut cap dada o indici més a la zona.

A Catalunya s’han detectat des de l’any 2000 una vintena de llops solitaris provinents de la població francoitaliana en procés d’expansió. En tots aquests anys, se n’han detectat a les comarques de la Vall d’Aran, el Pallars Sobirà, el Bages, l’Alta Ribagorça, el Moianès, el Berguedà, el Solsonès, l’Alt Urgell, la Cerdanya, l’Alt i el Baix Empordà, el Ripollès i Osona. Encara no se n'ha confirmat cap cas de reproducció. Actualment es coneix la presència d’un mínim de cinc o sis mascles.

El llop està acostumat a recórrer grans distàncies per menjar i per reproduir-se. A la seva dieta hi ha senglars, isards, cabirols i daines, però també petits rosegadors, llebres i, fins i tot, de forma molt puntual, fruita. El llop també causa baixes en els ramats, sobretot el bestiar menor que està en règim extensiu. És una espècie que havia estat perseguida i exterminada en molts llocs del món on era habitual. Actualment, a casa nostra, és una espècie amenaçada i estrictament protegida, catalogada com a extingida com a reproductora al país.

compartir

Font de la informació: Xarxa de Parcs Naturals

Categoria: Recerca i seguiment, Marina, Biodiversitat, Educació ambiental, ODS,

Recursos

Grup FelisGrup Felis