caes

Marina Aportacions de la darrera campanya arqueològica

Noves pistes sobre una possible torre defensiva a l'entrada del poblat iber de les Maleses

21/02/2020

La dinovena campanya arqueològica a les Maleses, feta l’estiu del 2019, va fer sortir a la llum un possible sistema defensiu que podria ser el punt d’entrada del poblat ibèric, una hipòtesi que caldrà confirmar en les properes excavacions previstes al juny.

Aquesta és una de les conclusions que el dimecres 19 de febrer a l'Ajuntament de Montcada i Reixac van explicar les coodirectores de les excavacions: Mercedes Duran, directora del Museu Municipal de Montcada i Reixac, i Gemma Hidalgo, coordinadora del projecte pedagògic i cap d'estudis de l'INS Montserrat Miró. Les dues van agrair la col·laboració dels voluntaris de l'ADF, que van participar en les tasques de desbrossament del sector on s'ha fet la primera prospecció i on encara cal retirar una gran quantitat de runa provinent de campanyes antigues.

"La vintena campanya serà especialment dura per aquesta circumstància, però confiem que ens permeti comprovar si la nostra hipòtesi sobre la torre defensiva del poblat és certa i si aquest era punt d'accés dels seus habitants". Entre els materials trobats, destaca com a novetat una placa d'un cinturó, feta de bronze i ferro. "Es tracta d'un objecte de prestigi que només duien els cabdills o personatges importants del poblat", va remarcar Duran. Després d'una delicada operació de restauració, que ha fet la professora de l'INS Montserrat Miró, Ofèlia Rosès, la peça ja està exposada a la sala del món iber del Museu Municipal.

També va intervenir Jordi Choren, director de les tasques de consolidació que es fan regularment des de fa dos anys per evitar que els elements que surten a la llum siguin malmesos per l'erosió de l'aigua, la pluja i el pas dels visitants. Aquestes actuacions les finança l'Ajuntament de Montcada, mentre que les excavacions les sufraga el Parc de la Serralada de Marina, representat a l'acte per la seva directora, Cinta Pérez. La regidora de Cultura i Patrimoni, M. Rosa Borràs, va felicitar la tasca del Museu i dels voluntaris "que any rere any fan possible ampliar el coneixement dels nostres avantpassats ibers".

L’acte també va servir per presentar el darrer número de la revista Monte Catano, que inclou el resum de la tasca feta pel Museu Municipal durant el 2019 i tres articles de divulgació històrica sobre Montcada a càrrec de Sergio Resurrección, exalumne de l'INS M. Miró i professor d'història especialitzat en el món iber; Jaume Alcázar, també exalumne i historiador que se centra en la Montcada dels segles XVI i XVII, i Elisa Riera i Maria Montoro, que repassen la biografia de l'estiuejant i mecenes Domingo Fins, amb motiu del centenari de la seva mort.

Per a més informació sobre les Maleses, podeu consultar l'enllaç següent: Museu de les Maleses i jaciment ibèric.

compartir

Font de la informació: Laura Grau / La Veu de Montcada

Categoria: Marina, general,