El Parc del Castell de Montesquiu promou la ramaderia per a la conservació de les seves finques agràries públiques
Les vaques pasturant a la finca de Planeses. Autor: XPN
Amb l’objectiu principal de mantenir la qualitat paisatgística i els espais de pastura i per tal de potenciar l’activitat econòmica, el Parc del Castell de Montesquiu manté des de fa uns anys dos contractes d’arrendament d’aprofitament de les finques públiques agràries per a pastures: el de la finca de les Codines, dedicada principalment a prats de dall i a la pastura de cavalls, i el de les finques de Planeses, la Solana i la Casanova, dedicades a la pastura d'un ramat de vaques llemosines. A la primera, aquesta primavera s’hi vol començar la cria de mules.
L'activitat del sector primari es reconeix com un element clau per a la conservació dels espais naturals protegits, especialment pel que fa als ecosistemes naturals i el paisatge, estretament vinculats i dependents dels usos del sòl que s'hi practiquen. S’intenta compatibilitzar l'activitat del sector primari amb els objectius de conservació de l'espai en si. Per tant, i en aquest sentit, es treballa en la creació d'eines que permetin millorar l'activitat del sector primari i que alhora aquesta es realitzi amb el mínim impacte possible sobre el medi natural.
El Parc del Castell de Montesquiu inclou les masies següents: la Casanova, la Solana, Planeses, Sant Moí i les Codines. Els antics camps de conreu agrícola d'aquestes masies sumen una superfície d’unes 65 hectàrees i s'han seguit mantenint i conservant com a prats de pastura. A més, s’han de sumar unes altres 65 hectàrees de pastures arbrades que també s’han seguit mantenint com a bosc pasturat, el que s’anomena silvopastura. Des de fa uns anys, el Parc té arrendades la finca de les Codines, per una banda, i les finques de Planeses, la Solana i la Casanova, per una altra.
Tècnicament són concessions demanials per aprofitament de pastures en finques públiques. Aquestes concessions es fan per a treballs d'aprofitament i millora de les pastures de la finca i, a canvi, es demanen labors a realitzar per mantenir aquests camps en les millors condicions possibles. L’objectiu és garantir el caràcter extensiu de l’activitat i evitar impactes negatius sobre el medi: la càrrega màxima de bestiar no ha d’afectar la sostenibilitat d’aquestes pastures i cal evitar que es malmetin els camins i les zones de pas.
Prats de pastura i de dall
Esteve Anglada dirigeix l’empresa Collfred, dedicada a la cria de bestiar i a la producció i venda de carn i embotit. La trentena de vaques que pasturen pels prats de Planeses, la Solana i la Casanova són de raça llemosina, una raça d’alta qualitat, que l’empresa Collfred gestiona en tot el seu cicle: des de la cria fins a la venta al públic en les seves botigues, fent-ne tota la producció i elaboració a la nau que tenen al municipi de Vidrà.
Dins el Parc pasturen unes 79 ha: 39 ha de zona de prats de pastura i 40 ha de zona de sotabosc pasturable. Com a contrapartida, han de fer treballs d’estassada per afavorir el manteniment d’aquestes zones i assegurar que els prats de pastura del Parc es mantinguin. En el cas d’aquests ramaders, també col·laboren amb el Parc participant en un estudi sobre el canvi climàtic amb la Universitat de Vic, centrat en la selecció de llavors.
Anglada explica que, tot i les dificultats de la ramaderia per conviure amb la creixent pressió de visitants als espais naturals, aquesta és una activitat clau per al manteniment dels boscos i molt especialment per a la prevenció d’incendis que caldria mantenir i valorar com a eina essencial per al futur d'aquests espais.
Santi Teixidor i Manel Castanyé són els altres ramaders del Parc. A la zona del solell de les Codines, al nord del terme de Montesquiu, les pastures ocupen un total de 39 ha repartides en 20 ha de prats de de dall i prats de pastura i 19 ha de zona de pastura al bosc. En aquests moments, hi pasturen tres eugues de raça bretona de la Cerdanya.
En aquest cas, l’objectiu dels ramaders és la reproducció de mules (híbrid d’euga i burro català) per recuperar aquest tipus de bestiar que antigament es dedicava a treballar en petites feines agrícoles o forestals. A principis de març introduiran el mascle per a la cria i esperen aconseguir que criïn. Teixidor comenta que el Parc els facilita tot el necessari per a les pastures (punt de llum, aigua...) i, a canvi, ells mantenen l’espai net i fan el manteniment de la finca.
Font de la informació: Xarxa de Parcs Naturals
Categoria: Paisatge, fauna, hàbitats, Gestió del medi, Montesquiu, Biodiversitat, Vídeos,