caes

Montesquiu Es detecten onze espècies de mamífers salvatges i tres de domèstiques

El primer seguiment permanent de carnívors al Parc del Castell de Montesquiu constata una presència destacable de gat fer

13/12/2021

Al Parc del Castell de Montesquiu hi ha una presència força destacable de gat fer en comparació amb altres zones de Catalunya. A més, sembla que la hibridació amb gat domèstic encara no s’ha donat en aquest espai però caldrà seguir recollint més informació al llarg del temps per tal de de detectar possibles canvis en aquesta població. Són les principals conclusions del Pla de seguiment del gat fer i altres mesocarnívors, que s’ha fet per primer cop al Parc. S'hi han detectat onze espècies de mamífers salvatges i tres espècies domèstiques.

Aquest pla de seguiment, impulsat pel Grup de Recerca en Carnívors de Catalunya (FELIS-ICHN) i la Fundació Barcelona Zoo, té l’objectiu de crear una xarxa d’estacions de mostreig que permeti obtenir informació sobre l’estat actual i l’evolució de les poblacions de gat salvatge (Felis silvestris), així com de la resta d’espècies que formen la comunitat de carnívors. Durant el 2021, s’ha realitzat la primera campanya del projecte, posant en marxa 18 estacions de seguiment a diferents espais naturals del país, entre els quals trobem el Parc del Castell de Montesquiu.

L’estació de seguiment del Parc del Castell de Montesquiu està situada entre els 650 i els 1.000 metres d’altitud. A banda dels límits de l’espai natural, l’estació s’estén cap a l’est, incloent la zona de la serra de Bufadors i les baumes dels Ferrers. Bona part de la vegetació està dominada pel bosc de pi roig, alternat amb zones de fageda a la part nord i diversos prats pasturats al centre. En total, s’han col·locat 14 càmeres de fototrampeig, que s’han revisat durant tres mesos amb l’ajuda dels voluntaris del Grup de Naturalistes d’Osona (GNO-ICHN) i dels guardes del Parc. 

En total, s'han detectat onze espècies de mamífers salvatges i tres espècies domèstiques (gat domèstic, gos i bestiar boví. Les quatre espècies més detectades, amb diferència, són la guineu, el cabirol, el teixó i el senglar. A banda de guineu i teixó, altres carnívors que han aparegut en menys freqüència han sigut la geneta, el gat fer, la fagina, la marta i la mostela. 

L’estudi també ha permès determinar l’estat genètic de les poblacions de gat fer del parc. El creuament reproductiu amb el gat domèstic, amb la conseqüent pèrdua de la identitat genètica del gat fer, és una de les principals amenaces de l’espècie. Per avaluar si la població del Parc està en risc, s’han recollit diferents mostres d’excrements. D’aquestes, quatre mostres han donat positiu com a gat salvatge i se n’han pogut identificar tres individus diferents: dos mascles i una femella. Tots s’han classificat com a gats salvatges purs, ja que no presentaven signes d’introgressió genètica de gat domèstic.

compartir

Font de la informació: Xarxa de Parcs Naturals

Categoria: fauna, vertebrats, Recerca i seguiment, Montesquiu, Biodiversitat, ODS,