Natura, cultura i territori al programa d'activitats de tardor del Parc del Castell de Montesquiu
Cartell de les activitats de tardor. Autor: Marc Vilella
Un any més, des del Parc del Castell de Montesquiu es presenta un nou programa d’activitats de tardor al Parc i al territori de la vall del Ges, Orís i el Bisaura. Aquesta nova temporada ofereix una àmplia varietat d’activitats culturals, tallers d’educació ambiental i jornades temàtiques.
Les activitats de tardor s’inicien el dissabte 7 d’octubre amb la celebració del Dia Mundial dels Ocells, una jornada ben completa amb tallers, sortida guiada, xerrada tècnica, concurs d’identificació infantil... això als jardins i entorn del Parc a partir de les 8 h.
Es continuarà amb dos tallers, un ja consolidat i un altre que és novetat. El dissabte 14 d’octubre, les empresàries de remeis naturals Bellota Sanota oferiran el taller de "Cosmètica amb plantes silvestres". S’aprendrà a fer productes cosmètics amb plantes silvestres que es troben al nostre entorn més proper. S’elaboraran diversos productes per tenir cura de la pell, que els participants s’enduran a casa un cop acabat el taller.
El diumenge 15 es farà una trobada a Orís per fer un viatge submarí al passat. Una nova proposta amb el geòleg Jordi Vilà per fer un viatge submarí de 37 milions d’anys a través d’una sortida que permetrà conèixer i interpretar com era aquest mar i els organismes que hi vivien.
Els dissabtes 21 d’octubre i 18 de novembre, hi haurà les dues sortides temàtiques de bolets, unes sortides de camp en què s’explicaran la biologia i el reconeixement dels bolets, s’aprendran els aspectes més importants que ha de conèixer un bon boletaire i el perquè de la gran repercussió social d’aquesta activitat de la mà de Jordi Baucells, biòleg i naturalista.
El dissabte 28, es viurà una explosió de colors amb Berta Vilageliu, guia de banys de bosc i artista plàstica, que farà experimentar amb els tons de la tardor, crear colors propis amb tècniques antigues i pintar prenent consciència de l’entorn natural.
Noves propostes
El novembre s’iniciarà amb una nova proposta que sorgeix d’un dels programes de conservació que es duen a terme al Parc conjuntament amb el Museu de Ciències Naturals de Granollers: El dia dels ratolins. El dissabte 4 de novembre, amb Marc Vilella, tècnic del Museu, es podrà conèixer de prop els petits mamífers del Parc i com s’estudien. Es revisaran els paranys de captura en viu i identificaran les espècies més comunes de ratolins, musaranyes o talpons, i es descobrirà la seva importància dins l’ecosistema.
El diumenge 12 de novembre es farà una sortida guiada a Vidrà en col·laboració amb l’ADET i el Museu de la Torneria. Serà al Molí Nou de Vidrà amb l’historiador Gerard Verdaguer per conèixer la infraestructura hidràulica d’aquest molí fariner del segle XVII: es podrà veure la resclosa de fusta, els diferents recs, la bassa i les restes de les dues construccions del molí.
Finalment, i també com a novetat, el dissabte 18 de novembre a la tarda es podrà viure una experiència molt especial amb la proposta "Mil ulls m’observen". Serà una passejada pel bosc per descobrir les càmeres de fototrampeig des d’una mirada artística. Les imatges que capturen obren una porta a la fauna que habita el bosc i que ens observa sense saber-nos observats. Després, amb l’artista visual i ambientòloga Paula Bruna, es podrà visitar l’exposició "Mil ulls m’observen" dins la Cabanya del Castell de Montesquiu, una proposta que s’engloba dins el nou projecte d’art i educació ambiental de la cabanya del castell.
Tota la informació i inscripcions a les activitats a la web www.territori.gesbisaura.cat.
Font de la informació: Xarxa de Parcs Naturals
Categoria: Montesquiu, Educació ambiental, Biodiversitat, Educació ambiental, Divulgació, ODS,