caes

Montnegre-Corredor En el marc del conveni entre la Diputació de Barcelona i el CTFC

El Parc del Montnegre i el Corredor acull una sessió tècnica d'aplicació de l'índex de biodiversitat potencial (IBP)

25/01/2022

Tècnics del Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (CTFC) van fer el 20 de gener a Can Bosc, al Parc del Montnegre i el Corredor, la segona sessió tècnica d’aplicació de l’índex IBP destinada a la capacitació dels tècnics de territori i biòlegs de la Xarxa de Parcs Naturals de la Diputació de Barcelona, en el marc del conveni de col·laboració entre les dues entitats. L’objectiu era conèixer el funcionament i l’aplicació d’aquest índex per integrar a la gestió forestal de les finques públiques criteris de biodiversitat i veure el seu potencial.  

L’índex de biodiversitat potencial (IBP) es desenvolupa dins del projecte europeu LIFE Biorgest, coordinat pel Consorci Forestal de Catalunya i participat pel CTFC i el Centre de la Propietat Forestal, entre d’altres, i ha permès desenvolupar un IBP d’àmbit mediterrani.

La sessió tècnica d’aplicació de l’IBP es va realitzar en rodals d’alzinar de la finca de Can Bosc (Dosrius) del Parc del Montnegre i el Corredor. Es van visitar diversos rodals gestionats i un rodal deixat a lliure evolució (no intervingut en els darrers quaranta anys), i es va posar en pràctica l’índex. L’experiència va servir per conèixer l’eina i per discutir la seva aplicació i la utilitat futura en la revisió de les ordenacions forestals i integrar criteris de biodiversitat en la gestió forestal de les finques públiques. 

L’IBP és una eina de suport a la planificació i la gestió forestal, pensada principalment per a facilitar la integració de criteris de conservació de la biodiversitat en la gestió multifuncional del bosc. Està dissenyat doncs per avaluar la biodiversitat  per aquella gran majoria de boscos als quals no és possible realitzar una anàlisi detallada, facilitant, d’una banda, la conservació i millora de la biodiversitat dels ecosistemes forestals gestionats, i de l’altra, la posada en valor, del servei ecosistèmic que aquests boscos gestionats ofereixen.

L’IBP es compon de deu factors, set relacionats amb el rodal i la gestió forestal (com la riquesa d’espècies llenyoses, l’estructura vertical de la vegetació, la presència de fusta morta, la mida dels arbres i la presència de dendromicrohàbitats, entre d’altres) i tres factors relacionats amb el context (continuïtat històrica del bosc, medis rocosos i aquàtics). Aquests deu factors defineixen les característiques d’un bosc que influeixen positivament en la seva capacitat d’acollir espècies diverses i, per tant, se’n pot calcular el seu valor en biodiversitat.  S’aplica a escala de rodal, que és l’escala habitual de la gestió forestal, i pot servir com a indicador de l’estat actual de la biodiversitat que allotja un hàbitat forestal o bé per orientar la gestió forestal cap a la conservació.

compartir

Font de la informació: Xarxa de Parcs Naturals

Categoria: Paisatge, hàbitats, Recerca i seguiment, Gestió del medi, Montnegre-Corredor, Biodiversitat, ODS,

Recursos

Life BiorgestLife Biorgest