caes

Marina | Montnegre-Corredor El rastreig aporta informació valuosa sobre les espècies presents

Els guardes dels parcs del Montnegre i el Corredor i de la Serralada de Marina reben una formació sobre identificació de rastres

09/02/2023

El dimecres 1 de febrer es va realitzar una formació d’identificació de rastres i petjades dirigida als i les guardes forestals del Parc del Montnegre i el Corredor i del Parc de la Serralada de Marina. La sessió, que es va fer a l'entorn de l'Àrea d'esplai del Corredor, va tenir una primera part introductòria teòrica seguida d'una mostra de rastres diversos i, finalment, una passejada breu per buscar rastres.

La jornada es va dur a terme als voltants de l'Àrea d'esplai del Corredor, al Parc del Montnegre i el Corredor, i hi van participar dotze persones. La formació va ser dirigida per Xavier Soler i Marc Vilella, del Grup de Recerca en Carnívors de Catalunya (FELIS-ICHN), dos dels responsables del seguiment de mamífers mitjançant fototrampeig en ambdós Parcs de la Xarxa de Parcs Naturals.

El contingut va consistir en una primera introducció teòrica als diferents grups de mamífers terrestres presents al territori (artiodàctils, carnívors, lagomorfs, rosegadors, insectívors i quiròpters), seguida d’una mostra de diversos rastres tot comentant les principals característiques a tenir en compte per a la seva identificació. Els rastres que més es van treballar van ser els excrements, uns dels senyals més comuns, però també es va parlar de restes d’aliments (pinyes, closques d’avellana), cranis, marques als arbres, etc. Així  mateix es va fer un repàs de les petjades de diferents espècies mitjançant motlles.

En acabar la part teòrica, es va fer una breu passejada per cercar rastres in situ. Es van trobar excrements de senglar, guilla, gorjablanc i geneta, així com pinyes rosegades.

El rastreig permet obtenir informació de les espècies presents a la zona, sobretot d’aquelles més difícils d’observar degut al seu comportament nocturn i esquiu. Els guardes forestals de la Xarxa de Parcs Naturals podran aplicar aquests coneixements en el seu dia a dia al territori.

Aquesta formació està emmarcada en els contractes de seguiment de mesocarnívors mitjançant fototrampeig que s’han realitzat al Parc de la Serralada de Marina durant l’any 2022 i del Parc del Montnegre i el Corredor des de l’any 2021.​​​​​

compartir

Font de la informació: Xarxa de Parcs Naturals

Categoria: Paisatge, fauna, vertebrats, mamífers, hàbitats, Marina, Montnegre-Corredor, Biodiversitat, Educació ambiental, ODS, Educació ambiental,