caes

Marina | Montnegre-Corredor A càrrec de l'ICO

Finalitza el seguiment de rapinyaires diürns (programa SEGRE) al Parc del Montnegre i el Corredor i al Parc de la Serralada de Marina

28/07/2021

Al llarg dels tres anys de censos del programa SEGRE (període 2019-2021), al Parc del Montnegre i el Corredor s’han detectat catorze espècies de rapinyaires diürns i fet 1.054 observacions. Per la seva banda, al Parc de la Serralada de Marina s’han identificat sis espècies de rapinyaires diferents. Amb les dades recollides es podran estudiar les tendències i presència d'aquestes espècies en aquests espais naturals.

Durant els tres anys en què s’ha desenvolupat el seguiment estandarditzat de rapinyaires diürns de la Xarxa de Parcs Naturals (programa SEGRE), al Parc del Montnegre i el Corredor s’ha pogut detectar una catorzena d’espècies. Són l’aligot vesper, el voltor comú, el milà negre, el milà reial, l’arpella comuna, l’aligot comú, l’esparver comú, l’astor, l’àguila marcenca, l’àguila calçada, el xoriguer comú, el falcó de la reina, el falcó mostatxut i el falcó pelegrí.

Els més rars han estat el voltor, l’arpella i el falcó de la reina, tots ells en migració o dispersió al Parc on no hi nidifiquen, i els més abundants, l’aligot comú i l’esparver comú. Sorprèn també l’increment d’observacions d’àguila calçada i d’aligot vesper.

D’altra banda, durant el mateix període al Parc de la Serralada de Marina s’han detectat sis espècies de rapinyaires diferent: l’aligot comú, l’esparver comú, l’astor, l’àguila marcenca, el xoriguer comú i l’aligot vesper. Els més abundants han estat el xoriguer comú i l’aligot comú, però també s’ha vist l’àguila marcenca i l’astor.

Estacions de seguiment

Al Parc del Montnegre i el Corredor hi ha un total de vuit estacions fixes de seguiment ubicades en quadrícules de 2,5 x 2,5 km distribuïdes pel Parc. En aquest cas, els seguiments els realitza un equip mixt de personal expert de l’Institut Català d’Ornitologia (ICO), guardes del Parc i un voluntari.

En l'àmbit del Parc de la Serralada de Marina, el programa SEGRE inclou dues estacions de seguiment, també situades en quadrats de 2,5 km de costat, un que envolta el turó de Moià i un altre que envolta el Puig Castellar. Els seguiments els fa un equip de personal expert de l’Institut Català d’Ornitologia (ICO).

En ambdós espais naturals, el període d’observació establert va de l’1 de març al 15 de juliol i es fan quatre sessions de tres hores de matí per a cada estació de seguiment dins d’aquest període.

Amb la informació recollida es podrà inferir el nombre de territoris de les espècies detectades i, amb els anys, veure com és la seva tendència en aquests espais naturals protegits de la Xarxa de Parcs Naturals.

compartir

Font de la informació: Xarxa de Parcs Naturals

Categoria: Paisatge, fauna, vertebrats, ocells, Planificació i avaluació, Recerca i seguiment, Divulgació, Marina, Montnegre-Corredor, Biodiversitat, ODS,