Montseny
Consulteu el calendari de municipis participants

4a edició del Concurs de Receptes de la Biosfera del Montseny

$urlFileEntry

Edició 2018 del Concurs. Autor: Mariano Pagès

29/09/2019

Per quarta vegada, es convoca el Concurs de Receptes de la Biosfera del Montseny, un certamen que dona a conèixer les receptes tradicionals d’aquest territori. Poden participar-hi totes les persones residents als municipis de la Reserva de la Biosfera del Montseny en les categories de primer plat, segon plat, postres i beguda. La primera cita serà el proper diumenge 13 d’octubre a Seva.

El Concurs de Receptes de la Biosfera del Montseny vol donar a conèixer les receptes tradicionals d'aquest territori, mantenir viva una part molt important de la nostra cultura i promoure, alhora, la producció i consum sostenibles d’aliments locals.

Enguany, les categories que concursen són les següents: Primer plat, segon plat, postres i begudes. Per cada categoria es premiaran les dues millors elaboracions.

Les receptes es valoraran en funció de com reflecteixin la cuina tradicional, el caràcter del Montseny i els valors del desenvolupament sostenible. Concretament, es valorarà si els ingredients contribueixen a la sostenibilitat, si els productes principals es produeixen dins de la Reserva de la Biosfera del Montseny i provenen (si s’escau) de varietats autòctones, si el plat o la beguda està relacionat amb elements del patrimoni cultural immaterial, amb costums populars o amb tradicions, i si els ingredients utilitzats i les proporcions són adients.

La participació és oberta a tota la població de la Reserva de la Biosfera del Montseny. Les persones que vulguin participar poden fer-ho a qualsevol dels municipis de la Reserva en què es convoqui el Concurs, encara que no coincideixi amb el seu municipi de residència. Per poder fer-ho, s’hauran de posar en contacte amb l’ajuntament corresponent.

Més informació i detalls a les Bases del 4t Concurs de Receptes [PDF].

Calendari dels municipis que participen en l’edició 2019:

(*Aquest calendari s'anirà completant i actualitzant.)

· Seva: diumenge 13 d’octubre, a les 17 h, a Cal Pastor.

· Fogars de Montclús: dijous 31 d’octubre, a les 19.45 h, local Jaume Collell, a la Costa del Montseny.

· Arbúcies: dissabte 2 novembre.

· Tagamanent: dissabte 9 de novembre.

· Riells i Viabrea: diumenge 10 de novembre.

· Campins: dissabte 16 de novembre, a les 17 h.

· Cànoves i Samalús: dissabte 30 de novembre.

· Montseny: diumenge 15 de desembre.

Les receptes participants s’inclouran en la futura edició d’un llibre digital de receptes tradicionals de la Reserva de la Biosfera del Montseny.

Cartell del 4t Concurs de Receptes de la Biosfera del Montseny [PDF].

Edicions anteriors

La 1a edició del Concurs de receptes es va desenvolupar entre els mesos d’octubre i novembre del 2016 a Seva, Viladrau, Arbúcies i Montseny i va aplegar vint-i-una receptes. En aquest àlbum de la pagina de Facebook del Parc Natural del Montseny trobareu imatges relacionades amb aquesta primera convocatòria així com les fotografies dels diversos plats guanyadors.

Un any després, la 2a edició va tenir lloc entre l'agost i el novembre del 2017 a Fogars de Montclús, Seva, Arbúcies, Viladrau i Montseny i s'hi van presentar trenta-cinc receptes. En aquest enllaç hi ha les imatges del menú guanyador del certamen.

Per la seva banda, aquí podreu veure els plats guanyadors de la 3a edició (octubre-desembre del 2018).

Patrimoni cultural immaterial del Montseny

La cuina tradicional d'una regió és l'expressió de segles de saviesa popular acumulada. És un coneixement heretat que es refereix a l'ús dels recursos alimentaris i als seus valors nutritius i gastronòmics. És un tret essencial de la identitat d'una societat i d'un territori, que ens arrela al territori i que dona forma al nostre paisatge. Desperta l'atenció i l'interès dels visitants, però alhora, es troba amenaçat per una multitud de factors alimentats per la globalització i que van des de la dietètica fins a les tendències o modes del consum, passant pels interessos de la indústria alimentària.

Per a més informació sobre aquesta i altres iniciatives vinculades al patrimoni cultura immaterial del Montseny, podeu consultar la web temàtica.

 

 

compartir

Font de la informació: Xarxa de Parcs Naturals

Categoria: Montseny,