El 6è Concurs de Receptes de la Biosfera del Montseny continua recollint plats i repartint premis a Fogars de Montclús i Arbúcies
Participants i guanyadors de la sessió del Concurs a Arbúcies. Autor: Mariano Pagès
La sisena edició del Concurs de Receptes de la Biosfera del Montseny continua endavant amb noves sessions. Les dues darreres es van fer a Fogars de Montclús (31 d’octubre) i a Arbúcies (5 de novembre). Malgrat el canvi climàtic, les castanyes del Montseny van predominar entre els plats guanyadors a una i altra població.
Aquest any, a Fogars de Montclús les castanyes han estat escasses i molt petites. Però això no va impedir celebrar la tradicional castanyada a la Costa del Montseny, culminada amb el tradicional ball dels collidors de castanyes, que està inclòs en l’Inventari del patrimoni cultural immaterial del Montseny. I des de fa uns anys aquesta "Costanyada", com l’han batejada, inclou com a acte previ el Concurs de Receptes de la Biosfera, que es fa al local Jaume Cullell. En aquesta edició integraven el jurat la Pilar González, cuinera jubilada, la Núria Moré, dependenta, i la Mariona Pérez, estudiant i ajudant de cuina.
Tot i no ser-ne l’ingredient principal, les castanyes són una part important del platillo de tardor preparat per Pere Seda, que va ser el millor segon plat a Fogars. És un plat fort, val a dir, i molt complet amb la costella, carn magra, botifarra, carbassa, bolets... La llavor del castanyer, que és la part que ens mengem, tenia més protagonisme en la coca de castanyes de la Laura Rovira, les postres que es van endur el premi i que demostren que amb pocs ingredients també es poden fer coses molt bones.
El tercer plat guanyador a la Costa va ser el pa de carbassa de la Laura Rovira com a millor primer. Certament el pa és difícil d’encabir en la classificació dels plats, però s’ha de dir que aquest es pot menjar sol perfectament. I si algú té dubtes que un pa es pugui considerar una recepta de cuina, només s’ha d’aturar a pensar, com ha dit moltes vegades Ferran Adrià fent referència al pa amb tomàquet, en tot el procés de transformació i elaboració que hi ha des del blat cru fins a aquesta massa cuita que tant alimenta. En aquest cas, a més, estava fet amb una massa mare de producció pròpia, sense llevat afegit.
El Concurs entra al nou Espai Cabrera
Pocs dies més tard, la Fira de Tardor al Montseny, que aquest any coincidia amb la Festa del Flabiol, va tornar a ser el marc de celebració del Concurs a Arbúcies. El nou Espai Cabrera del Museu Etnològic del Montseny, la Gabella, que ofereix una nova proposta turística i cultural al voltant de la nissaga medieval dels Cabrera, va acollir les persones participants i els plats candidats. Allà els esperava el jurat, format per la Susanna Fontanella Sastre, administrativa, la Marta Rubio Parcet, tècnica de comunicació, la Susanna Solé Solé, tècnica de turisme, i la Núria Vicens Massaguer, tècnica de cultura.
El millor primer plat, per unanimitat, va ser l’elaborat arròs de muntanya de la vall d’Arbúcies de Joan Camprubí Pinyol, fet amb tot de productes locals i collits o produïts pel propi cuiner, com els bolets, les castanyes i les hortalisses. El premi al millor segon plat va estar més renyit i finalment se’l va endur la deliciosa cua de vedella amb pinencs i castanyes de la Fina Jiménez, feta amb carn de la raça Angus criada al Montseny.
Darreres sessions
Encara s'és a temps de demostrar els dots culinaris en la darrera sessió del Concurs. Així, s'ajuda a més a mantenir viva la cuina tradicional i les receptes s'acaben publicant en un llibre. La propera i darrera cita serà a Cànoves i Samalús el 26 de novembre dins la Festa Major d’Hivern de Samalús. Més informació a la pàgina web del Concurs.
Font de la informació: IPACIM - Lluís Garcia Petit
Categoria: Montseny, Llibres, revistes i CD, Educació ambiental, Vídeos, Educació ambiental, Educació ambiental, Diputació de Barcelona, ODS,