L’estiu del 2021, el Parc Natural va senyalitzar els accessos dels principals rius, rieres i gorgs amb cartells de "No és permès el bany" i demana respecte i civisme en la visita a rius i rieres. La normativa del Pla especial del Montseny del 1977, en el seu article 33, prohibeix el bany fora dels llocs habilitats, també el Decret 148/1992, article 6.2, regula que cal autorització per banyar-se en els espais naturals de protecció especial.
En els darrers anys, s’ha constatat un declivi notable de les poblacions d’amfibis a escala mundial i el 41 % de les espècies conegudes estan amenaçades (Unió Internacional per a la Conservació de la Natura, 2020). Un dels factors principals causants d’aquesta davallada són les malalties infeccioses provocades per fongs, virus o altres patògens, que poden arribar a ocasionar morts massives d’individus. La quitridiomicosi i la infecció per Ranavirus són les malalties infeccioses detectades que afecten greument els amfibis i que directament o indirectament han estat introduïdes per les persones, amb el tràfic il·legal d’espècies exòtiques i el seu alliberament a la natura.
Protegir l'únic amfibi endèmic de Catalunya
Al Parc Natural i Reserva de la Biosfera del Montseny hi habita un amfibi únic al món catalogat en perill d’extinció, el tritó del Montseny (Calotriton arnoldi). Entre el 2016 i el 2022, s’ha portat a terme el projecte Life Tritó Montseny, finançant amb fons europeus amb l’objectiu de preservar l’espècie i el seu hàbitat. L’entrada de patògens causants d’aquestes malalties mortíferes és una greu amenaça per a les poblacions salvatges d’aquesta espècie tan singular com també per a altres espècies d'amfibis presents. En el marc del projecte Life s’ha fet un manual de bones pràctiques amb recomanacions per a les activitats d’educació ambiental relacionades amb el bosc de ribera i la seva biodiversitat.
Si es visita un espai amb presència d’aquests patògens, es poden transportar les espores d’un lloc a un altre a través de la roba (especialment si està humida o mullada), en el fang acumulat a les sabates o als salabrets o, fins i tot, amb les mans, si han estat en contacte amb un individu infectat. Degut a la facilitat de transmissió d’aquestes malalties, cal actuar amb molta cura durant les activitats en els medis aquàtics continentals (rius, rieres i gorgs).
És per aquest motiu que en els principals gorgs, rius i rieres del Montseny l’administració gestora del Parc Natural demana sensibilitat en la visita d’aquests entorns i no banyar-se en rius, rieres, gorgs o tolls. Els hàbitats de ribera són entorns naturals molt sensibles la conservació dels quals és prioritària i les activitats humanes de gaudi i esbarjo poden deteriorar aquests espais.