El projecte Life Clinomics, subvencionat en un 60 % per la Unió Europea, va néixer el 2016 amb l’objectiu de desenvolupar processos participatius territorials per millorar la resiliència de les entitats locals mediterrànies i la capacitat d’adaptació al canvi climàtic dels sectors econòmics i productius més vulnerables: l’agroramader, el forestal, el turístic i el pesquer. El projecte es va realitzar entre el 2016 i el 2020 al Parc Natural i Reserva de la Biosfera del Montseny, Terres de l’Ebre i l’Alt Penedès, tres àmbits territorials amb situacions diverses, la qual cosa afavoria que es repliqués en altres zones del sud de la Mediterrània.
Per dur-lo a terme, es van crear espais de participació i debat amb les associacions empresarials, les administracions públiques i els agents socials i econòmics de cada territori i sector (Meses territorials per a l’adaptació al canvi climàtic, MeTACC) i grups de treball específics (Meses sectorials per a l’adaptació al canvi climàtic, MeSACC). A partir d’aquestes sessions, centrades a disminuir la vulnerabilitat, millorar la competitivitat i augmentar l’ocupació local, es van identificar les prioritats d’actuació.
Entre les accions pilot impulsades per adaptar-se als efectes del canvi climàtic, hi ha la creació d’un viver local d’ostres -hatchery local de bivalves- (Terres de l’Ebre), el foment de pastures pel bosc per reduir el risc d’incendi forestal (Alt Penedès), la posada en marxa d’un observatori de la sequera (Alt Penedès i Terres de l’Ebre) i la definició de models de gestió dels boscos i identificació de les zones més vulnerables (Parc Natural i Reserva de la Biosfera del Montseny).
Accions pilot desenvolupades al Parc Natural i Reserva de la Biosfera del Montseny
Així, entre les tasques i iniciatives desenvolupades al Montseny durant quatre anys en el marc del Life Clinomics hi ha la concreció d'un Pla d’acció per a l’adaptació al canvi climàtic en el qual es van executar dues accions pilot per a l’adaptació consensuades després d'un procés participatiu. La primera acció pilot aborda l’adaptació del sector forestal, amb un estudi de cartografia i caracterització de les masses forestals més vulnerables al canvi climàtic a la Reserva de la Biosfera del Montseny, complementat per la proposta de mesures de gestió de referència adreçades a aquestes masses.
També es va elaborar una segona acció pilot, en aquesta ocasió adreçada als sectors turístic i agrari. En ella, es va dissenyar una eina d’adaptació consistent en un recull de propostes concretes dirigida a les explotacions agràries i establiments turístics de l’àmbit de la Reserva de la Biosfera del Montseny i un paquet de materials comunicatius amb l’objectiu de conscienciar els usuaris d’aquests establiments sobre la importància de l’adaptació a tots els nivells. També es va realitzar un projecte d’avaluació sobre l’adaptació al canvi climàtic per les empreses acreditades amb la CETS Montseny, junt amb la proposta d’accions prioritàries i la seva viabilitat.
A partir d’aquestes experiències locals, de governança participativa, Life Clinomics planeja la seva continuïtat en altres territoris de la Mediterrània.
La cerimònia de lliurament dels premis tindrà lloc el 30 de maig.