caes

Montseny | Diputació de Barcelona | Altres Guinart va explicar els avanços del Life Tritó Montseny

Es difon el projecte Life Tritó Montseny dins l'acte de cloenda del projecte italià Life WetFlyAmphibia

27/07/2021

El coordinador del Life Tritó Montseny, Daniel Guinart, va participar a l’acte de cloenda del projecte Life WetFlyAmphibia, que va tenir lloc els dies 11, 12 i 13 de juliol al nord d’Itàlia, concretament al Parc Nacional Foreste Casentinesi, Monte Falterona e Campigna. Durant les tres jornades de cloenda es van realitzar diferents visites i conferències a l’entorn del món dels amfibis i les papallones, entre elles, la corresponent al Life Tritó Montseny.​​​​​​​

El diumenge 11 de juliol es va destinar als actes populars, entre d’altres, una excursió temàtica i la realització d’un taller florístic al Jardí Botànic de Valbonella. A la nit, el naturalista, fotògraf i presentador de televisió Emanuele Biggi va fer una conferència sobre els amfibis. Després de la seva exposició, es va celebrar un espectacle de teatre d’ombres musicals per a adults i infants.

L’endemà, dilluns 12 de juliol, va tenir lloc la jornada tècnica, durant la qual es van presentar els resultats del projecte Life WetFlyAmphibia. A més d’aquest, es van presentar quatre projectes Life més relacionats amb el món dels amfibis. En aquest espai, Daniel Guinart, coordinador del projecte Life Tritó Montseny, va poder explicar els avanços del projecte i compartir debat amb altres tècnics de projectes Life europeus. La jornada va concloure amb la projecció del documental "I Pionieri della Terraferma", de Paolo Sodi.

Finalment, i com a cloenda de les jornades, el dimarts 13 de juliol es va realitzar una visita tècnica a les actuacions realitzades al Parc Nacional. Va ser una bona oportunitat per mantenir un intercanvi d’experiències en la millora dels hàbitats d’amfibis.

Visites anteriors

Durant el transcurs del projecte Life Tritó Montseny, anteriorment, ja es va tenir l’oportunitat de compartir experiències i coneixements amb el projecte Life WetFlyAmphibia. El primer contacte va ser a finals d’agost del 2019, quan es va viatjar a Itàlia, concretament al Parc Nacional Foreste Casentinesi, Monte Falterona e Campigna amb l’objectiu de conèixer els projectes de conservació d'amfibis Life WetFlyAmphibia i Life Aunwauen Amphibian i també el Life GoProFor basat en les bones pràctiques dels projectes Life.

El segon contacte amb els coordinadors d’aquests projectes va ser l’octubre del 2019, quan van venir a visitar el Parc Natural i Reserva de la Biosfera del Montseny (inclòs a la xarxa Natura 2000) amb l’objectiu de conèixer les actuacions realitzades en el marc del projecte Life Tritó Montseny.

Life WetFlyAmphibia

El projecte té com objectiu principal millorar l’estat de conservació de les poblacions d’amfibis i papallones dels hàbitats d’aiguamolls del Parc Nacional Foreste Casentinesi, Monte Falterona e Campigna.

Les espècies d’amfibis i papallones de la zona presenten una distribució irregular degut a diversos factors de pertorbació i amenaça, principalment per l’alteració i reducció dels seus hàbitats i llocs de reproducció.

El projecte proposa, per tant, dur a terme diverses accions de conservació dirigides a frenar les amenaces de les poblacions d'amfibis i papallones dels aiguamolls. Aquestes accions consisteixen principalment en el reforç de les poblacions i la restauració dels aiguamolls que amb el temps s'han reduït molt (amb la consegüent reducció de les espècies relacionades). La restauració d'aquests ambients no només proporciona la realització física dels aiguamolls, també proporciona l'ordenació (mitjançant la restauració de la vegetació) d'aquestes zones perquè tornin a albergar alguns hàbitats que actualment es troben en un procés de reducció.​​​​​​​

compartir

Font de la informació: Life Tritó Montseny

Categoria: Paisatge, Hidrologia, fauna, vertebrats, amfibis, hàbitats, Normativa, Planificació i avaluació, Recerca i seguiment, Gestió del medi, Divulgació, Ponències, Montseny, Diputació de Barcelona, Altres, Biodiversitat, Diputació de Barcelona, ODS,