La X Trobada d’Estudiosos del Montseny, que es va fer per primer cop l’any 1986, és una oportunitat per incrementar el coneixement i, sobretot, sumar sinergies en favor del patrimoni natural i cultural del Montseny així com ajudar a la gestió del Parc Natural. El primer dia va estar centrat en el patrimoni natural i concretament en la fauna, sobretot en els resultats del projecte Life Tritó Montseny (vegeu notícia). El segon dia van destacar diversos temes de geologia i de patrimoni històric i cultural, ús públic, gestió forestal i patrimoni florístic.
Durant aquesta segona jornada es van presentar els resultats de projectes europeus en què participa el Parc: el Life MixForChange, el Life RedBosques i Open2Preserve i va tancar la trobada una comunicació sobre la pluviometria durant el temporal Gloria al massís del Montseny.
Així, una ponència de Maite Merino, de l’Observatori Fabra, va explicar que l’estació sísmica de Fontmartina recull dades des de fa més de trenta anys i que ara es vol modernitzar i actualitzar per preservar els registres i potenciar-ne l’ús i estudi. Marta Puiguriguer i Roger Mata, d’Axial Geologia i Medi Ambient SL, van posar de manifest la importància de les àrees d’interès geològic del Montseny i per això n’han fet un catàleg. En una altra ponència, Anna Anglisano i Germán Álvarez, del Departament de Geologia de la Universitat de Girona van explicar un recurs turístic lligat al patrimoni geològic com és la Ruta de les Terreres de Breda. I Francesc Roma, del Patronat d'Estudis Osonencs, va anunciar que s’han localitzat inscultures (un centenar de cassoletes, set gravats rupestres i set creus) a la Mora, a Tagamanent.
Altres comunicacions amb temes a destacar van versar sobre la localització d'alts forns de Catalunya, explicat pel Grup Interdisciplinari de Patrimoni i Paisatge Industrial (GIPPI) de la UPC, i l’Any Anglada-Camarasa: un jove artista a Arbúcies. Justament el Museu Etnològic del Montseny, la Gabella, acull una exposició sobre aquest personatge.
Els participants també van mostrar el seu interès en altres ponències, com la dels mestres i escoles rurals al Montseny arbucienc, el projecte Fonts del Montseny i l’estudi sobre la gestió de la mobilitat al Montseny entre 2016 i 2019, en què temes com la capacitat de càrrega dels aparcaments i les problemàtiques de freqüentació del massís van centrar part del debat.
Les dues jornades de la X Trobada d'Estudiosos del Montseny es poden veure en el canal Youtube de la Xarxa de Parcs Naturals.