caes

Montseny Trobareu les fotografies dels plats al Facebook del Parc Natural del Montseny

Montseny i la vall de les Pomeres mostren la seva cuina tradicional en el Concurs de Receptes de la Biosfera

15/11/2018

Els concursos de receptes d’Arbúcies, Montseny i Riells i Viabrea ens van fer descobrir tresors culinaris amagats. Recordeu que la darrera cita de l’edició d’enguany serà el 20 de gener a Cànoves i Samalús. Si esteu empadronats a qualsevol dels municipis de la Reserva de la Biosfera del Montseny, podeu participar-hi!

El 3r Concurs de Receptes de la Biosfera entra a la recta final. El 3 de novembre va ser el torn d’Arbúcies, coincidint amb la 34a Festa del Flabiol. La vall d’Arbúcies i de Riells era coneguda, a començaments del segle XX, com la vall de les Pomeres, per la gran quantitat d’aquesta fruita que s’hi produïa i es comercialitzava. D’acord amb la màxima que “la cuina és el paisatge a la cassola”, aquest fet s’ha reflectit enguany en els dos plats presentats: compota de poma i pomes farcides. Les pomes farcides de carn (o “pomes de relleno”, com en diuen en realitat) són conegudes sobretot de l’Empordà, però l’Anna Sanitjas ens ha fet veure que a la Selva també eren i són tradicionals. Les receptes participants, a més, ens ajuden a valorar les nostres varietats autòctones ja que s’han fet servir pomes camoses i del ciri.

En aquest àlbum podreu veure les fotografies de l'esdeveniment.

També feien pomes farcides a Riells, on la tradicional Festa de Sant Martí de l’11 de novembre va ser el marc del concurs de receptes. Ens ho van explicar Rosa Garriga i Pere Tardà, que encara en fan ocasionalment. No ens van portar les pomes, però de la seva mà ens van arribar dos joves cuiners. En Pere, el fill de la Rosa, va preparar amb ella els cargols –escollits millor primer plat- i el net d’en Pere, en Biel Muñoz Tardà, va preparar el conill de Sant Martí amb allioli i pinetells, que tanmateix no va poder superar una costella de porc amb mel i -què si no- poma, que la Mari Teruel va aprendre de la seva sogra, de Can Joia, i que ja ha transmès a la seva jove. Esperem que les noves generacions es vagin animant a preservar aquest llegat tan nutritiu. En l’apartat de postres, a Riells va guanyar el pastís de pastanaga (o “carrot cake”, com el va presentar) de la Montse Ruiz, una nova manera, ben actual, de preparar un producte tan tradicional. 

Àlbum d'imatges - Sessió de Riells.

Tradició evolucionada i Km 0

Entre pomes i pomes, a Montseny van aparèixer els senglars, el 4 de novembre. Els nou plats que es presentaven demostraven l’interès creixent per mostrar la cuina tradicional i auguraven una competició renyida. Entre els primers, la sopa de pa amb suc de verdures era, sens dubte, el més tradicional, però el jurat no es va poder resistir als canelons de bolets de la Maria Montserrat Recolons, tradició evolucionada i de Km 0, que ens demostra que la cuina és viva i pot adaptar-se sense renunciar al caràcter propi. En els segons, de la mà de la Francesca Riera, va treure el cap l’animal, en forma de costella i acompanyat amb unes figues confitades, una combinació delicada i deliciosa. Per postres, el pastís de castanyes de la Gemma Guerra és una reivindicació de la versatilitat dels productes locals. Gaudiu de totes les imatges en aquest enllaç.

D’aquesta manera, hem entrat ja a la recta final del 3r Concurs de Receptes de la Biosfera del Montseny amb un bon bagatge de plats que alimentaran el nostre inventari del patrimoni cultural immaterial, perquè són expressió de la identitat i la continuïtat d’una societat i d’un territori. La darrera cita serà el 20 de gener a Cànoves i Samalús. Recordeu que, si esteu empadronats al Montseny, també hi podeu participar.

Per a més informació, podeu consultar aquest enllaç.

compartir

Font de la informació: IPACIM (Institut del Patrimoni Cultural Immaterial)

Categoria: Divulgació, Montseny, general,