caes

Xarxa de Parcs Naturals Narra amb detall el tancament del Servei Meteorològic de Catalunya l'any 1939

Ja està disponible el volum '1939: Els núvols confiscats'

12/03/2018

Ara fa unes setmanes, la Sala Prat de la Riba de l’Institut d'Estudis Catalans (IEC) va acollir la presentació del volum 1939: Els núvols confiscats. Relat d’Eduard Fontserè sobre els últims dies del Servei Meteorològic de Catalunya. L’obra de Josep Batlló i Montserrat Busto recull el testimoni de qui en va ser el seu darrer director en l’etapa republicana, Eduard Fontserè, sobre com es produí la confiscació dels béns i documents de l’SMC amb l’entrada de les tropes franquistes a Barcelona el 29 de gener del 1939, que va suposar el tancament de l’entitat i l’espoliació de les imatges i tot el material científic. Com a annex s’inclouen les gestions de Rafael Patxot amb què reclamava primer al mateix Instituto Nacional de Meteorología i després, als organismes meteorològics internacionals, demanant la restitució del material vinculat a l’estudi dels núvols que ell mateix havia finançat.

1939: Els núvols confiscats. Relat d’Eduard Fontserè sobre els últims dies del Servei Meteorològic de Catalunya (de Josep Batlló i Montserrat Busto i edició a cura de Manuel Castellet) recull les fatals conseqüències que va tenir la Guerra Civil espanyola per al Servei Meteorològic de Catalunya (1921-1939).

Els darrers dies de gener del 1939, amb l’entrada de les tropes franquistes a Catalunya, va ser clausurat el Servei Meteorològic de Catalunya, que dirigia Fontserè, i també van ser confiscats els més de mil cinc-cents clixés de nefologia catalana, propietat de la Fundació Concepció Rabell i Cibils, creada per Rafael Patxot.

El volum conté el llarg manuscrit de Fontserè, transcrit per Montserrat Busto, en el qual descriu en primera persona com es produí el tancament i l’espoli de les imatges. Com a annex, també es recullen els documents de totes les gestions fetes per Rafael Patxot amb les quals reclamava la restitució de tot el material.

1939: Els núvols confiscats és una extraordinària aportació al coneixement i al manteniment de la memòria històrica de Catalunya.

Per a més informació, podeu consultar l’enllaç següent.

I si voleu conèixer millor la figura del mecenes Rafael Patxot, podeu visitar la pàgina web Univers Patxot i consultar els volums disponibles a la Llibreria de la Diputació.

Rafael Patxot, referent de la meteorologia a Catalunya

Al llarg de la seva vida, el mecenes, humanista, home de ciència i de lletres Rafael Patxot va desenvolupar una significativa tasca de recerca científica en l’àmbit de l’astronomia i la meteorologia.

L’Observatori Català de Rafael Patxot, que va fer instal·lar al terrat del seu domicili particular de Sant Feliu de Guíxols, fou un referent de la meteorologia a Catalunya. La seva secció meteorològica disposava dels aparells més moderns per mesurar la pressió atmosfèrica, la humitat relativa, la velocitat i direcció del vent, la temperatura i la precipitació. Ell mateix va realitzar diverses proves amb anemòmetres abans de triar el més adient per estudiar la tramuntana.

Així mateix, Rafael Patxot va fer la reducció de les observacions meteorològiques i el tractament de les dades per descriure el clima de Sant Feliu de Guíxols i va posar especial interès en l’estudi de la pluviometria a tot l’àmbit del Principat, les Illes Balears i la Catalunya Nord amb estacions meteorològiques que va impulsar o mantenir. Aquestes accions van aconseguir donar continuïtat a la tasca iniciada per la Granja Experimental de Barcelona el 1896. Fruit de tot això l’any 1930 es va poder editar l’Atles pluviomètric de Catalunya, de Joaquim Febrer.

Amb el Servei Meteorològic de Catalunya acabat de crear l’any 1921, Patxot proposa al seu director, el Dr. Fontserè, la creació d’una secció específica per a l’estudi dels núvols on diàriament s’enregistri la imatge i es realitzi una descripció de les seves característiques. En aquesta secció nefològica, sortirà a la llum l’Atles elemental de núvols (1926), que serà la llavor del gran Atles internacional de núvols i dels estats del cel, publicat entre els anys 1930 i 1935 per l’Organització Meteorològica Internacional gràcies al mecenatge de Patxot, fet que va permetre editar-lo en francès, anglès, alemany i català.

compartir

Font de la informació: Institut d'Estudis Catalans i Univers Patxot

Categoria: Biodiversitat, Gestió del medi, Xarxa de Parcs Naturals, Notícies d'arreu, Atmosfera, Publicacions, Planificació i avaluació, Divulgació, Meteorologia, Diputació de Barcelona, Recerca i seguiment, Llibres, revistes i CD, general,