Montseny
El dijous 12 d’abril a les 20 h

Ponència sobre Rafael Patxot al Museu de Granollers

$urlFileEntry

Conferència. Autor: Centre d'Estudis de Granollers

06/04/2018

El proper dijous 12 d’abril a les 20 h, el Museu de Granollers acull la ponència 'Rere les passes vallesanes de Rafael Patxot i Jubert', a càrrec de l'historiador Xavier Ciurans. L'entrada és lliure i gratuïta.

Rafael Patxot i Jubert (Sant Feliu de Guíxols, 1872 - Ginebra, 1964) va ser un dels mecenes de la cultura catalana més extraordinaris de la primera meitat del segle XX i, tanmateix, la seva figura no és suficientment coneguda. Un tarannà poc amant de protagonismes i un llarg final de vida allunyat de Catalunya (va passar els seus gairebé últims trenta anys a un exili voluntari a Suïssa) poden explicar aquest desconeixement.

La ponència que el proper dijous 12 d’abril oferirà el professor i historiador vallesà Xavier Ciurans ressegueix les petjades que aquest empordanès pioner de l’astronomia i la meteorologia moderna i treballador incansable de la cultura va deixar a la comarca del Vallès Oriental.

Entre elles, trobem Masia Mariona, seu actual de l’Oficina del Parc Natural i Reserva de la Biosfera del Montseny. Aquest mas singular que hauria d'haver acollit la vellesa de Rafael Patxot està situat al nucli de Mosqueroles (Fogars de Montclús) i va ser edificat entre els anys 1926 i 1931 per iniciativa de Patxot i sota la direcció de l'arquitecte Josep Danés i Torras. L'any 2005 es va fer efectiva la donació d'aquesta casa per part del seu propietari, Rafel Carreras i Patxot, a la Diputació de Barcelona. Es tractava d'una donació condicionada a l'execució del projecte museogràfic i del trasllat de la seu del Parc Natural.

L’any 2014, en el marc de la commemoració del  cinquantè aniversari de la mort de Rafael Patxot i Jubert, Xavier Ciurans va escriure l’obra Rere les passes dels Patxot. La història de tres Rafaels (1802-1964).

Més informació:

Rere les passes vallesanes de Rafael Patxot i Jubert

Dijous 12 d’abril - 20 h

Sala d’actes del Museu de Granollers (c. Anselm Clavé, 40-42)

Centre d’Estudis de Granollers - Associació Cultural de Granollers

compartir

Font de la informació: Centre d’Estudis de Granollers - Associació Cultural de Granollers

Categoria: Montseny,