caes

Montseny Es promou un programa d'actes commemoratius als diversos municipis que la formen

Quaranta anys de feina ben feta a la Reserva de la Biosfera i Parc Natural del Montseny

04/06/2018

Balanç positiu per la feina realitzada al llarg de 40 anys al Parc Natural del Montseny com a Reserva de la Biosfera. Aquest ha estat el missatge de la presidenta, Mercè Conesa, en l’acte celebrat el divendres 1 de juny a la seu de la Diputació de Barcelona per commemorar l’aniversari de la declaració realitzada per la UNESCO. A la sessió també va participar el diputat de la Diputació de Girona, Albert Gómez, el director del Zoo de Barcelona, Antoni Alarcón, i la responsable del programa Ecologia i Biodiversitat de la UNESCO, Maria Rosa Cárdenas.

Conesa va remarcar que el compromís de la Diputació de Barcelona amb el Parc Natural del Montseny vagi més enllà de la col·laboració institucional entre administracions per implicar-hi plenament el conjunt de la societat: “Aquest és el repte que ens hem marcat i que va més enllà de la feina feta, que ha estat positiva per a la societat, per al país i per a les generacions futures, per posar la mirada en tot el que ens queda per fer”.

La presidenta també va senyalar que “des de la Diputació de Barcelona hem analitzat el procés de desertització de bona part del territori, tal com ens adverteixen de Nacions Unides que diu que l’any 2050 el 70 % de la població mundial viurà en àrees urbanes”, per afegir “Això ja està passant a Catalunya, on el 70 % de la població ja està vivint en zones metropolitanes. Per tant, hem de trobar oportunitats per a les comunitats locals per evitar-ho, perquè se sentin protagonistes d’un territori amb més oportunitats de futur. Aquest ha de ser un dels eixos  que ens ha de guiar per solucionar-ho”.

Per la seva banda, el diputat de Noves Tecnologies de la Diputació de Girona, Albert Gómez, va voler remarcar el compromís que ha de tenir la societat amb el model de desenvolupament que està marcat pel Montseny, un desenvolupament caracteritzat per l’aprofitament humà i per la salut del territori.

També el director del Zoo de Barcelona, Antoni Alarcón, va reivindicar la importància del Montseny per a l’educació ambiental, un concepte que va sorgir l’any 1978 amb l’obertura del primer equipament d’educació ambiental a Can Lleonart, impulsat des del mateix Zoo d’acord amb la Diputació, una escola de natural referent educatiu i de recerca mediambiental al llarg de tots aquests anys. Alarcón també va fer referència a al tritó del Montseny, espècie d’amfibi endèmic en perill d’extinció, i al projecte de recerca en què també estan implicats com a Zoo i que l’ha de marcar com a nou model d’equipament de divulgació científica en ple procés de transformació.

Finalment, la responsable del programa Ecologia i Biodiversitat, Maria Rosa Cárdenas, va voler recordar que el Montseny va ser una de les primeres reserves de la biosfera, un programa que va passar d’una conservació pels territoris a entendre que el seu futur havia d’anar de la mà de les poblacions locals. “No puc més que felicitar-los perquè han fet un bon treball. A altres reserves els ha estat difícil adaptar-se, però vostès són líders a protegir la Reserva i promoure’n el desenvolupament econòmic i social”, va declarar la representant de la UNESCO.

Cárdenas va manifestar sentir-se impressionada pel treball realitzat al llarg d’aquests anys al Montseny, i va remarcar que des d’aquí es lidera un dels projectes per al conjunt de les més de sis-centes reserves de la biosfera que hi ha a tot el planeta, com és el de gènere, i que també està treballant en la línia de joves, dos temes de gran importància per al conjunt de la població de cara a donar sortides laborals i d’igualtat als seus habitants.

En aquest enllaç podreu veure les intervencions de Mercè Conesa, Albert Gómez, Maria Rosa Cárdenas i Antoni Alarcón [Youtube].

40 anys de Reserva de la Biosfera

El 28 d’abril del 1978, la UNESCO va declarar el massís del Montseny com a Reserva de la Biosfera, una figura del programa l’Home i la Biosfera (Man and Biosphere - MAB) que té com a finalitat establir una base científica per millorar la relació entre els éssers humans i el medi ambient en un territori determinat.

Feia poc que la Diputació de Barcelona, concretament el juliol del 1977, i després la Diputació de Girona, al gener del 1978, havien declarat el massís parc natural a tenor de la legislació urbanística aleshores vigent i dotant-lo d’un pla especial de protecció. No va ser fins al 1987, que la Generalitat de Catalunya declararia el Montseny parc natural (Llei d’espais naturals del 1985).

El 1978 mateix obria les portes l’Escola de Natura Can Lleonart, la primera a Catalunya i a tot l’Estat espanyol, impulsada pel Zoo de Barcelona. Des d’aleshores, aquest equipament situat dins el Parc Natural del Montseny, concretament a la vall de Santa Fe, ha estat un referent del món educatiu per a milers i milers d’escolars que han seguit alguna de les seves activitats i programes pedagògics.

Durant molts anys, els límits de la reserva de la biosfera eren coincidents amb el mateix àmbit de protecció del parc natural primigeni, i únic parc natural a Catalunya i a l’Estat espanyol congestionat per dues diputacions. Però el 2014, la UNESCO va aprovar –a petició dels seus gestors i amb el suport dels municipis implicats– l’ampliació de l’àmbit de la reserva a tot el territori dels 18 municipis que conforma el parc natural, passant així de les poc més de 30.000 a les 50.166 hectàrees de superfície.

El 2018, el Parc Natural del Montseny celebra doncs una doble efemèride: el 40è aniversari de la seva declaració com a Reserva de la Biosfera, el 28 d’abril del 1978; i l’inici de les activitats educatives a l’entorn de l’Escola de Natura Can Lleonart, el febrer del 1978.

Per aquest doble motiu s’ha considerat oportú promoure un programa d’actes per commemorar aquesta doble celebració, en diferents  àmbits, tot aprofitant al màxim aquells que ja estaven programats i que se celebren en l’àmbit territorial del Parc Natural.

Gaudiu en aquest enllaç del vídeo que commemora els 40 anys de la Reserva de la Biosfera del Montseny.

compartir

Font de la informació: Diputació de Barcelona

Categoria: Montseny, general,