caes

Parc Agrari Un matí d'activitats que van aplegar 200 persones

Èxit de participació de la jornada 'Vine a passar un matí amb el BRAAVA'

09/03/2020

El diumenge 1 de març a la Masia Can Comas, seu del Consorci del Parc Agrari del Baix Llobregat, més de dues-centes persones van gaudir de l’activitat 'Vine a passar un matí amb el BRAAVA'. Enguany, la proposta també incloïa la presentació del col·lectiu gastronòmic del Baix Llobregat 'Sabors de l'Horta 2020'.

La proposta volia donar a conèixer el projecte BRAAVA, consistent a potenciar i introduir noves varietats de bràssiques. També, i de forma especial, volia ser un punt de trobada entre productors, restauradors i consumidors, interessats en l'alimentació saludable i el consum de productes de proximitat i produïts de forma sostenible.

Amb aquest objectiu es van programar diferents activitats durant tot el matí. Així, va haver-hi xerrades, tallers per a tots els públics, mostra de productes, presentació del col·lectiu gastronòmic 'Sabors de l’Horta 2020' i degustació de tapes i, finalment, el sorteig d'una cistella Producte Fresc.

La jornada va començar a les 10 h del matí amb la benvinguda a càrrec de la gerent del Consorci del Parc Agrari del Baix Llobregat, Gemma Francès i Tudel, qui va explicar la importància estratègica de preservar el Parc Agrari del Baix Llobregat com a pol únic a tot Europa de producció d’aliments hortofrutícoles al vell mig de l’Àrea Metropolitana de Barcelona. Tot seguit, Aurora Rull de la Fundació Miquel Agustí va fer un breu resum sobre el projecte BRAAVA i la feina feta fins ara.

Tallers i xerrades

A partir de les 10.30 i fins a les 12.30 h, els participants es van distribuir pels diferents tallers i xerrades que es realitzaven alhora: el taller sobre “Qui va ser primer, les cols o les persones?”, conduït per investigadors de la Fundació Miquel Agustí, va permetre als assistents conèixer de primera mà la gran diversitat de varietats de plantes que existeixen dins de la família de les cols. Les van poder tocar, olorar i, fins i tot el més atrevits, tastar-les en cru, i prendre consciència sobre quina ha estat la seva evolució a partir de la intervenció de l’ésser humà.

La demostració de cuina realitzada per professors del Grau en Ciències Culinàries, CETT-UP, va fer que els participants comprovessin com és possible aprofitar allò que habitualment mai ens mengem de les cols, amb el suport de receptes fàcils i pràctiques fetes in situ que aprofitaven totes les parts de la planta i aportaven idees originals i sorprenents.

La xerrada sobre alimentació saludable i sostenible de la dietista i nutricionista col·laboradora de l’Agència de Salut Pública de Catalunya, Laura Vila Cabiró, va fer èmfasi en la idea que introduint  petits canvis en la nostra dieta basada en el consum de vegetals frescos i propers podem millorar de forma important la nostra salut. Més informació en aquest enllaç.

Per la seva banda, la xerrada sobre la recerca de valor afegit en els productes agraris de l’economista i director de l’Observatori d’Economia Agrària del Col·legi d’Economistes de Catalunya, Francesc Reguant, va posar de manifest les dificultats que tenen els petits productors agraris per col·locar els seus productes en el mercat i la necessitat de trobar estratègies de comercialització més properes al consumidor per tal de poder competir en un entorn de forta competència via preus.

Presentació del col·lectiu 'Sabors de l'Horta 2020'

En el bloc gastronòmic i de la mà del Consorci de Turisme del Baix Llobregat, es va fer la presentació del col·lectiu 'Sabors de l’Horta 2020' que va comptar amb la participació de quinze dels cinquanta-nou restaurants del Baix Llobregat adherits enguany i amb la presència de la Consellera del Consorci, Gemma Quiñonero, i la dinamització de Cristina Roig, xef i assessora gastronòmica del Consorci del Parc Agrari del Baix Llobregat.

Durant la jornada es van poder degustar una acurada selecció de diferents tapes elaborades amb algun dels productes que s’estan cultivant en el projecte BRAAVA (bròquil de santa Teresa, bròquil de desembre, cheddar, grafity, flower sprout, etc)  i degustar els vins de Can Calopa i Sirot (cent per cent cirera), la cervesa artesana Cornelia de Cornellà de Llobregat i el suc de poma ECO i cent per cent natural de Fruits Montmany.

Els guanys de la venda dels tiquets de degustació, uns 800 euros, es destinaran al projecte solidari Magic Line de Sant Joan de Déu.

Durant tot el matí, els visitants van poder conèixer les diferents entitats participants amb la fireta d’entitats i qui ho va desitjar fer-se una foto a l’original fotoreclam que es va habilitar amb tot tipus de bràssiques.

El matí va acabar amb el sorteig de sis cistelles de Producte Fresc del Parc Agrari entre els assistents, gentilesa dels productors Lluís Fisas, de Can Fisas, Pere Botifolls de Ca n’Oliveró, Sebastià Saladrigas, de Cal Saladrigas, Albert Bou, de Cal Coracero i Jaume Gil, d’El Camp d’en Jaume, que també van ser els encarregats d’oferir la mostra de productes hortícoles de temporada que va estar exposada durant tota la jornada.

compartir

Font de la informació: Consorci del Parc Agrari del Baix Llobregat

Categoria: flora, Educació ambiental, Divulgació, Ponències, Biodiversitat, Parc Agrari, general,