caes

Parc Fluvial Besòs Els indrets amb baixa freqüentació humana potencien l'aparició de més espècies

El Parc Fluvial del Besòs registra una gran diversitat d'espècies d'ocells al setembre

24/10/2022

Durant els seguiments faunístics del mes de setembre al Parc Fluvial del Besòs s’han pogut fer nombroses observacions rellevants. Així, s’han detectat des d’una àguila pescadora, un ànec cullerot i una joca d’esplugabous de 67 exemplars, fins a capsigranys i un enganyapastors. També s’han vist ja els primers exemplars d’espècies hivernants, com el mosquiter comú i el corb marí gros.

Durant el mes de setembre, el flux migratori d’ocells que es desplacen des de les seves zones de nidificació fins a les zones d’hivernada ja és màxim, de manera que és un dels moments de l’any en què es pot veure una major diversitat d’espècies en l’àmbit del Parc Fluvial del Besòs.

De les espècies pròpies de medis aquàtics, cal destacar l’observació d’un exemplar juvenil d’àguila pescadora (Pandion haliaetus) patrullant i fent picats a l’aigua per pescar, des del tram de Santa Coloma de Gramenet fins al mar. Es tracta de la primera vegada que s’observa aquest comportament de forma reiterada en aquest tram final del Besòs, fet que fa pensar que es tracti d’un individu més refiat del que és habitual.

També es va veure un ànec cullerot (Anas clypeata) a Sant Adrià de Besòs. Més habitual ha estat la detecció d’un territ variant (Calidris alpina) a la desembocadura i un xarxet comú (Anas crecca), a Sant Adrià de Besòs, així com la formació altre cop d’una joca d’esplugabous (Bubulcus ibis) a un canyar de Sant Adrià de Besòs, en la qual s’hi han censat un màxim de 67 exemplars.

La baixa freqüentació, clau per a la presència de més espècies

Pel que fa als ocells passeriformes, és rellevant l’observació de dos capsigranys (Lanius senator) al tram amb canyissars de depuració de Santa Coloma de Gramenet. Respecte als altres grups, cal destacar que es veiés un enganyapastors (Caprimulgus europaeus) en aquest mateix tram que actualment té l’accés restringit a les persones per les obres del Refugi de Biodiversitat al marge dret del Riu Besòs a Santa Coloma.

Així, es torna a evidenciar com l’existència d’indrets amb una baixa freqüentació humana potencien l’observació de determinades espècies, escasses al Parc Fluvial perquè necessiten una certa tranquil·litat per realitzar les seves aturades migratòries. Recordem els consells i normes per gaudir amb respecte de l'estada al Parc Fluvial.

D’altra banda, s’han començat a veure els primers individus de diverses espècies hivernants, com ara el mosquiter comú (Phylloscopus collybita) i el corb marí gros (Phalacrocorax carbo).

Altres observacions faunístiques

Respecte a la resta d’animals, destaca un rastre de llúdriga (Lutra lutra) vist al tram de Santa Coloma de Gramenet, diversos rastres de senglar (Sus scrofa) vistos al llarg del Parc Fluvial -des de Montcada i Reixac fins a la desembocadura- i l’observació de poques vespes asiàtiques (Vespa velutina), molts menys individus que l’any passat.

compartir

Font de la informació: Parc Fluvial del Besòs

Categoria: Educació ambiental, Paisatge, Hidrologia, Meteorologia, fauna, invertebrats, vertebrats, insectes, ocells, mamífers, Recerca i seguiment, Parc Fluvial Besòs, Biodiversitat, Educació ambiental, ODS, Educació ambiental, Parc Fluvial del Besós,