El consistori adrianenc oferirà un punt d’informació al Parc Fluvial del Besòs amb un equip d’agents ambientals de l’organització Anèl·lides, serveis ambientals marins, d’agost a novembre, contractats gràcies a una subvenció de la Diputació de Barcelona.
El punt informatiu estarà situat sota el pont del Ferrocarril, des del 5 d'agost fins al 12 de novembre. Durant l’horari d’estiu (agost i setembre) estarà obert al públic els divendres de 18 a 21 h, els dissabtes de 17 a 21 h i els diumenges de 9 a 13 h. En horari d’hivern (octubre i novembre) el punt informatiu romandrà obert els divendres de 15 a 18 h, els dissabtes de 15 a 18 h i els diumenges de 9 a 13 h.
Objectius de la campanya
L’objectiu d’aquesta campanya és comunicar les restriccions, donar a conèixer les normatives vigents i vetllar pel seu compliment per poder preservar la riquesa ambiental de la desembocadura del Besòs, la barra de sorra i les zones acordonades, amb gran valor ecològic i estratègic per les aus, tant nidificants com migratòries.
Una de les funcions més destacables de la desembocadura del Besòs és la seva rellevància com a zona humida entre els deltes del Llobregat i de la Tordera, fet que produeix que s’hagin observat més de 230 espècies d’aus, moltes d’elles migratòries i protegides a escala autonòmica, estatal i/o europea. A banda de les migratòries, també hi ha moltes aus residents, que també estan protegides, com és el cas de la gavina corsa, au endèmica de les costes mediterrànies i amenaçada d’extinció a escala mundial.
La desembocadura, a més, és una zona que té una funció de corredor biològic i connecta així el front litoral amb l’interior del territori. Aquest fet és rellevant per l’anguila, que es troba en perill crític d’extinció, i la llúdriga. A més a més, molts animals protegits troben refugi i aliment a la desembocadura. Per tot això, cal explicar la seva importància i que tota la ciutadania el percebi com un espai que cal preservar.
D’altra banda, amb aquesta campanya també s’informa que a la desembocadura del riu Besòs està prohibit el bany perquè la qualitat de l’aigua no és apta per a aquest ús. El riu Besòs rep els afluents que surten de les EDAR (estacions depuradores d’aigües residuals) de tots els municipis de la conca del Besòs. A més, en episodis de pluja els sobreeixidors que connecten al riu aporten aigües residuals barrejades amb aigua de pluja, la qual cosa implica una alteració de la qualitat microbiològica de l’aigua de bany i provoca el tancament de les platges durant els dies posteriors.