caes

Parc Fluvial Besòs Es va detectar també un cabirol que després d'uns dies a la desembocadura va marxar cap a la ciutat, on va ser capturat

La manca de pluges i les molèsties de visitants incívics i gossos deslligats fan disminuir la presència d'ocells al Parc Fluvial del Besòs

08/06/2021

Maig és el darrer mes de la primavera amb una migració intensa, especialment durant les primeres setmanes, moment en què es poden veure un nombre major d’espècies al Parc Fluvial del Besòs. Enguany, però, la manca de pluges intenses sumada a les molèsties que causen els visitants que incompleixen les normes d’ús i els gossos deslligats han provocat en bona mesura que no s’hi hagin observat gaires exemplars. Tot i així, s'han pogut detectar des d'un martinet ros i gavines vulgars a roquerols, corriols petits, boscarla de canyar, balquers i un territ variant, entre d'altres.

Pel que fa als ocells aquàtics, cal destacar l'observació d'un martinet ros (Ardeola ralloides) a la desembocadura i de dues gavines vulgars (Larus ridibundus) immadures a Sant Adrià que no havien marxat encara després de la seva hivernada. Al tram dels canyissars s’ha vist altre cop una femella d’ànec mandarí (Aix galericulata), d’origen domèstic.  

En allò que fa referència als ocells reproductors, és remarcable que la parella de roquerols (Ptyonoprogne rupestris) del pont del Molinet i la de Sant Adrià han tingut polls en el mateix niu de l’any passat. En canvi, sembla que cap rossinyol (Luscinia megarhynchos) està intentant reproduir-se al tram dels canyissars.

Aquest 2021, el corriol petit (Charadrius dubius) ha trobat diverses platges adequades per criar-hi, però la presència de persones i gossos deslligats ha estat molt més nombrosa que l’any passat en aquesta mateixa època, quan durant unes setmanes hi va haver confinament domiciliari. En conseqüència, cap parella ha tractat de niar ni a la desembocadura ni a la zona d’ús públic de Santa Coloma de Gramenet, mentre que unes quatre parelles ho han intentat a Sant Adrià de Besòs i, unes tres, al tram dels canyissars. Per ara, però, no s’ha constatat que hagi nascut cap pollet.

El gairebé nul èxit reproductor del corriol petit els darrers deu anys al Parc Fluvial s’explica per les riuades, pels depredadors i, també, per les molèsties que provoquen els humans i els gossos deslligats, amb fins i tot la detecció de nius trepitjats.

Pel que fa a la boscarla de canyar (Acrocephalus scirpaceus) o al balquer (Acrocephalus arundinaceus), sembla que no han trobat zones adequades per niar. Així, de balquer només s’han detectat quatre mascles canors, el valor més baix de la darrera dècada.

Un cabirol i altres citacions remarcables

Altres citacions remarcables d'observadors a la desembocadura han estat una cogullada vulgar (Galerida cristata) i un territ variant (Calidris alpina), vistos per Biel Bernat i Pat Gallart, respectivament. Malauradament, aquests exemplars migratoris només s’hi van estar una jornada, també possiblement a causa de les molèsties continuades provocades pel pas de persones i gossos que no van lligats.

La sorpresa del mes de maig ha tornat a ser l’observació d’un mascle de cabirol (Capreolus capreolus) al marge dret de la desembocadura i, aquest cop, sí que s’hi ha quedat uns dies fins que va anar cap a la ciutat, on va ser capturat. Durant la seva estada a la desembocadura, la presència de persones i de gossos deslligats podria haver motivat que l’animal fugís cap a la platja i, després, cap a la ciutat.

Es vol recordar que durant l'estada al Parc Fluvial cal portar el gos lligat per tal d'evitar accidents provocats per les interferències que puguin provocar amb altres usuaris que caminen, corren o van en bicicleta, així com per evitar que els animals domèstics baixin al riu i destorbin la fauna, sobretot en època de cria. Així mateix, les zones restringides al pas ho són per preservar el seu alt valor biològic i paisatgístic, ja que són indrets de refugi de biodiversitat i punts d’estada escollits per les aus en època migratòria. Per a més informació, consulteu l'apartat Normes i consells del Parc Fluvial.

compartir

Font de la informació: Parc Fluvial del Besòs

Categoria: Hidrologia, Meteorologia, fauna, vertebrats, ocells, mamífers, hàbitats, Recerca i seguiment, Gestió del medi, Parc Fluvial Besòs, Biodiversitat, ODS,