caes

Parc Fluvial Besòs Als seguiments faunístics de novembre també s'han trobat excrements de llúdriga i de guineu

La presència d'ornitòlegs i fotògrafs de natura permet identificar espècies difícils de detectar al Parc Fluvial

14/12/2021

D’entre les observacions del seguiment ornitològic del mes de novembre al Parc Fluvial del Besòs, destaquen espècies d’interès com un cabussó collnegre i una gamba verda o una fotja vulgar i un remena-rocs. A més, la joca de corbs marins grossos torna a estar activa i se n’ha observat una nova d’esplugabous, fet que aporta valor ornitològic al Parc Fluvial. Una vegada més, des del Parc Fluvial es vol agrair la valuosa aportació dels diversos ornitòlegs i fotògrafs de natura que visiten diàriament el Parc gràcies als quals es poden detectar espècies que hi passen pocs dies com unes grues en migració.

Durant el mes de novembre, el nombre d’espècies que es desplacen des de les seves zones de nidificació fins a les zones d’hivernada va decreixent, però al Parc Fluvial encara s’han pogut veure algunes espècies d’interès com un cabussó collnegre (Podiceps nigricollis), detectat inicialment per Jaume Sastre, i una gamba verda (Tringa nebularia) ambdós a la desembocadura. A més, s’ha vist una guatlla (Coturnix coturnix) a Santa Coloma de Gramenet.

Respecte els hivernants, es pot destacar una fotja vulgar a Sant Adrià de Besòs i uns sis xarxets comuns (Anas crecca) entre el tram dels canyissars de depuració i Sant Adrià de Besòs. A més, s’ha vist diverses puputs (Upupa epops), mentre que de martinets de nit (Nycticorax nycticorax) se n’han vist quatre exemplars entre la desembocadura i Santa Coloma de Gramenet. També destacar un remena-rocs (Arenaria interpres) i una cotxa blava (Luscinia svecica) a la desembocadura.

La joca de corbs marins grossos (Phalacrocorax carbo) ja torna a estar activa i se n’ha observat una de nova d’esplugabous (Bubulcus ibis) a Sant Adrià de Besòs. Aquest fet li dona més valor ornitològic al Parc Fluvial, gràcies als canyars i als arbres que creixen a l’escullera i les illetes.

Pel que fa als rapinyaires, cal destacar una àguila calçada (Aquila pennata) al tram dels canyissars. També s’ha vist en aquest tram un aligot comú (Buteo buteo) a Sant Adrià de Besòs i, al llarg del Parc, diversos esparvers vulgars (Accipiter nisus).

Pel que fa als ocells passeriformes, destaca l’observació encara d’espècies transsaharianes, com l’oreneta vulgar (Hirundo rustica), la boscarla de canyar (Acrocephalus scirpaceus) i el tallarol de garriga (Sylvia cantillans).

La col·laboració d'ornitòlegs i fotògrafs de natura

Cal remarcar que la presència diària d’ornitòlegs i fotògrafs de natura al Parc Fluvial està permetent obtenir dades d’espècies que no acostumen a quedar-s’hi gaires dies i, per tant, costen més de detectar, com ara unes grues (Grus grus) en migració activa per Santa Coloma de Gramenet vistes per Pat Gallart.

Pel que fa a la resta de vertebrats, subratllar que s’han trobat excrements de llúdriga (Lutra lutra) a l’assut del Rec Comtal i de guineu (Vulpes vulpes) a Montcada i Reixac.

compartir

Font de la informació: Parc Fluvial del Besòs

Categoria: Paisatge, Hidrologia, Meteorologia, flora, fauna, vertebrats, ocells, mamífers, hàbitats, Recerca i seguiment, Divulgació, Parc Fluvial Besòs, Biodiversitat, Educació ambiental, Educació ambiental, Parc Fluvial del Besós,