Lluïsa Moret visita Sant Adrià de Besòs i Santa Coloma de Gramenet per conèixer les millores al Parc Fluvial del Besòs

L'alcaldessa de Santa Coloma i la presidenta de la Diputació davant de l'accés al Parc
Fluvial del Besòs. Autoria: XPN

Sistema d'Alerta Hidrològica del Besòs (SAHBE). Autoria: XPN

Tram final del Parc Fluvial del Besòs. Autoria: XPN
La presidenta de la Diputació de Barcelona, Lluïsa Moret, va conèixer dimarts 8 d’abril l’actualització del Sistema d’Alerta Hidrològica del Besòs (SAHBE) i els projectes de connectivitat i revegetació del riu Besòs, i el manteniment de la desembocadura del riu, a Sant Adrià de Besòs. A Santa Coloma de Gramenet va parlar, entre d’altres, de la continuïtat del projecte BesArt.
La visita va començar a Sant Adrià de Besòs, on va ser rebuda a l’ajuntament per l’alcaldessa, Filo Cañete. Va mantenir una reunió amb el diputat de l’Àrea d’Espais Naturals i Infraestructura Verda, Xesco Gomar, i l’equip de Govern del consistori per tractar els projectes en què la corporació treballa amb el municipi. En aquest context, Moret va destacar que "la col·laboració de la Diputació amb els ajuntaments és clau perquè els municipis puguin tenir cura de la sostenibilitat mediambiental dels seus espais naturals, a la vegada que lluiten contra el canvi climàtic i vetllen per la seva accessibilitat i l’oci de les persones".
Tot seguit, va fer una visita al Parc Fluvial del Besòs, un dels espais verds més rellevants de la regió metropolitana, amb un paper estratègic en la connectivitat ecològica amb el Parc de la Serralada de Marina. Durant el recorregut, va poder conèixer el nou sistema d’alerta hidrològica del riu Besòs, gestionat per l’Ajuntament de Barcelona a través de l’empresa BCASA.
El sistema, que vetlla per la seguretat dels usuaris enfront de possibles crescudes del riu, ha estat renovat tecnològicament amb una inversió d'1,27 milions d’euros per part de la Diputació. Funciona amb telesupervisió i en temps real, registrant dades meteorològiques i del nivell del riu, i disposa de senyals òptics i acústics distribuïts pel Parc, així com de panells electrònics informatius als accessos per informar i avisar els usuaris.
En aquest sentit, Moret va subratllar que "la bona gestió hidrològica és fonamental per garantir la seguretat dels veïns i veïnes de Sant Adrià i de totes les persones que vulguin gaudir d’aquest entorn de primer nivell, especialment si tenim presents emergències naturals i impactes meteorològics com els que hem viscut recentment a València amb la Dana".
La visita també va permetre conèixer el projecte pilot de millora i revegetació de zones verdes, concretament d’una zona degradada a la vorera superior del marge dret del Besòs. Amb el suport de la Diputació –que ha aportat 750.000 euros, un 75 % del cost de la primera fase–, el projecte contribueix a millorar la connectivitat entre el municipi i el Parc Fluvial. A més, es va presentar el conveni de col·laboració per garantir el manteniment de la barra de sorra del riu, situada entre la desembocadura del riu i els espigons del Fòrum i el litoral. Aquesta franja, una infraestructura de gran valor ecològic, és espai de nidificació d’espècies protegides, com la gavina corsa, i de pas d’ocells migratoris. L’àrea, però, pateix una forta degradació a causa de l’accés de persones i per l’arrossegament de residus derivat de les pluges i tempestes.
Visita a Santa Coloma de Gramenet
Posteriorment, la presidenta va visitar Santa Coloma de Gramenet, on va ser rebuda a l’ajuntament per l’alcaldessa, Mireia González. Durant la reunió, van tractar diversos projectes relacionats amb el patrimoni arquitectònic local, així com la rehabilitació de l’equipament de Torribera, l’ampliació de l’Escola de Restauració, i la continuïtat del projecte BesArt. The River Museu. Aquest projecte, que es vol convertir en el museu d’art urbà a l’aire lliure més gran d’Europa, preveu habilitar 18 km de murs als marges del riu Besòs com a espai creatiu per a artistes.
Font de la informació: Gabinet de Premsa de la Diputació de Barcelona
Categoria: Biodiversitat, Educació ambiental, Parc Fluvial Besòs, ODS,