caes

Parc Fluvial Besòs Dins el seguit d'actuacions fetes per protegir la fauna de la zona

Reposició de la tanca de la desembocadura, al Parc Fluvial

24/01/2018

Els darrers 450 m del riu Besòs abans d’arribar al mar Mediterrani conformen la desembocadura. Es tracta d’una zona restringida al públic a causa de les seves dimensions reduïdes (7 ha) i del seu elevat valor biològic i paisatgístic.

L’any 2016 es va fer una important intervenció per recuperar el marge dret de la desembocadura com a zona de refugi de la fauna que s’atura en aquest indret. Amb aquesta actuació es va intervenir en la qualitat del sòl, a còpia de rentar la superfície i incorporant un nou substrat per poder realitzar una plantació de noves espècies que creessin una pantalla visual.

A finals del 2017, amb l’ajuda dels amics de Galanthus Natura i amb el patrocini de Gas Natural Fenosa es va realitzar una altra plantació d’espècies resistents i adaptades a ambients d'influència marina i de ribera. Les espècies seleccionades van ser salat blanc (Atriplex halimus), verdolaga marina (Atriplex portulacoides), jonc (Juncus acutus), canyís (Phragmites australis), esbarzer (Rubus ulmifolius), salat sosa fina (Suaeda vera) i tamariu (Tamarix gallica). Malauradament, una part de la plantació va ser devorada pels conills i altres animals presents a la zona.

Aquesta intervenció es va complementar amb la instal·lació d’una tanca en alçada que impossibilités el pas continuat de persones i gossos a la zona restringida i en procés de recuperació. Aquesta tanca ha estat vandalitzada diverses ocasions fins a emportar-se tota la malla metàl·lica que, ara ja reposada, s’ha hagut de reforçar i apuntalar amb el sobre cost econòmic que això suposa.

Aquest seguit d’accions de protecció de la desembocadura se segueixen fent perquè espècies com el xarxet comú (Anas crecca), un ocell de l'ordre dels anseriformes i el més petit dels ànecs europeus, o l’ànec blanc (Tadorna tadorna), es consolidin com a espècies hivernants al Parc.

compartir

Font de la informació: Parc Fluvial del Besòs

Categoria: vertebrats, fauna, Biodiversitat, hàbitats, Parc Fluvial del Besós, peixos, ocells, Gestió del medi, Parc Fluvial Besòs, Recerca i seguiment, general,