caes

Sant Llorenç-Obac Amb un equip de la Universitat de Lleida

El Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac estudia com afecta la sobrefreqüentació als espais més visitats i als mateixos visitants

25/10/2022

Veure quin és l’efecte de la sobrefreqüentació d’alguns espais, tant sobre el medi com sobre els visitants, és l’objectiu de l’estudi que el Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac ha encarregat a la Universitat de Lleida i que es porta a terme des d’aquesta tardor fins a la propera primavera. Els resultats serviran a l’equip gestor per prendre mesures per millorar la gestió dels visitants, una problemàtica que afecta sobretot l’entorn de la Mola, el Montcau i l’Obac.

El Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac ha demanat a un equip de la INEF de la Universitat de Lleida que estudiï com afecta l’elevada freqüentació a la zona de la carena del Pagès, per on es puja tant a la Mola com al Montcau, i també a la zona de l’Obac. L’objectiu és conèixer les afectacions sobre el medi natural de la presència elevada de persones, però també com afecta a la visita d’aquest públic.

L'Estudi d’afluència, freqüentació i caracterització del visitants al sector de la Mola – Montcau vol conèixer les dinàmiques dels visitants, quines motivacions els porten a anar-hi i millorar-ne la gestió. Per això, han començat aquest octubre les enquestes al públic, el comptatge de visitants i també les mesures de l’estat del medi en aquests paratges. L'equip de treball està format per la Dra.  Estela Inés Farías Torbidoni, el Dr. Serni Morera, Víctor Dorado i Ricardo Nogueira Mendes.

Els objectius són establir un valor d'afluència de visitants al sector incloent la distribució d’aquest en l’oferta d’itineraris i recursos recreatius disponibles, caracteritzar el perfil genèric del visitant a la totalitat del sector i definir un mètode que permeti fer un seguiment acurat de l’afluència i freqüentació dels visitants d’aquesta zona, d’una manera objectiva i fiable, que es pugui actualitzar anualment.

Un segon estudi se centra en el càlcul de capacitat de càrrega turística a la zona per identificar criteris òptims de zonificació del sector si fos el cas. Això és, sectoritzar segons patrons d’usos detectats a l’estudi 1 per calcular la capacitat carga turística segons els diferents accessos, elaborar, de forma participativa, unes primeres línies d’acció i avançar en la creació d’un protocol de seguiment que ajudi a modular la presa de decisions futures.

La capacitat de càrrega turística és un tipus de capacitat de càrrega ambiental. Representa el màxim nivell de persones que un espai físic pot suportar abans que el recurs ambiental es comenci a deteriorar. De la mateixa manera, es pot definir la capacitat de càrrega ambiental com la capacitat màxima de població que permet un ecosistema per preservar amb vida els seus organismes (flora i fauna), mentre manté la productivitat, adaptabilitat i capacitat de regeneració.

Determinar la capacitat de càrrega turística és fonamental per al desenvolupament sustentable dels recursos en una destinació turística, ja que permet conèixer la intensitat d'ús que sels donarà. Amb el coneixement d’aquests indicadors, la direcció del Parc Natural podrà gestionar la visitació de manera que no vagi en contra de la conservació d’aquests espais i, d’altra banda, continuïn sent atractius per a la visita.

compartir

Font de la informació: Xarxa de Parcs Naturals

Categoria: Paisatge, flora, fauna, hàbitats, Recerca i seguiment, Gestió del medi, Sant Llorenç-Obac, Biodiversitat, Educació ambiental, ODS,