caes

Sant Llorenç-Obac És un exemple notable d'establiment rural al Parc Natural

El Parc Natural de Sant Llorenç realitza una intervenció arqueològica al mas de l'Obac Vell, a Vacarisses, per aprofundir en el coneixement del seu origen i evolució

18/02/2022

Durant el mes de gener d'enguany, el Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac ha dut a terme una primera campanya d'excavació arqueològica al mas de l'Obac Vell, a Vacarisses. Els treballs, que s’han centrat en el coneixement de la fase constructiva inicial i de l’evolució del mas, s'emmarquen en l'estudi del poblament de muntanya mitjana del període medieval en la zona del Parc Natural. El projecte va ser redactat amb l'assessorament de l'arqueòleg i historiador Xavier Font Segura, qui també ha dirigit l’execució  amb el suport  de CIPO. Centre Especial de Treball - Centre Ocupacional.

El mas de l'Obac Vell és un dels elements patrimonials més significats del terme de Vacarisses i del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac i ha estat un referent important de la Catalunya rural des de l'edat mitjana fins a les darreries del segle XIX.

La intervenció de recerca arqueològica, promoguda pel Parc Natural i dirigida per l’arqueòleg i historiador Xavier Font Segura amb la participació d' integrants de CIPO. Centre Especial de Treball - Centre Ocupacional, s'ha orientat a aprofundir en el coneixement de la fase constructiva inicial i la seqüència evolutiva del mas. A la vegada, es vol avançar en la documentació dels diferents espais conservats, en la interpretació de les estructures exhumades i en la seva funcionalitat.

Els primers treballs d’excavació han posat al descobert els nivells d'ús de l'àmbit central inferior, conegut per estar delimitat per murs amb trams d'aparell d’opus spicatum, els quals podrien pertànyer a les primeres construccions de l'establiment medieval, amb datació pendent d'estudi.

De l'àmbit excavat del sector oriental del conjunt en destaca la troballa de l'extens paviment enrajolat amb cairons, en què s'inclou la solera d'una possible llar de foc, un espai que estaria en ús fins la fase més recent del mas, entorn les darreries del primer terç del segle XIX, tot i que la construcció d'aquest cal situar-la en un moment clarament anterior, possiblement pels voltants del segle XVIII.

De la mateixa fase s'ha documentat un tram del cos meridional del gran celler, el qual ocuparia la zona inferior del conjunt arquitectònic, concretament s'ha posat al descobert part de l'escala d'accés i una fornícula oberta en el mur que dona cabuda a la boixa d'un dels cups, testimoni del potencial productiu de la vinya de l'Obac.

A partir dels resultats obtinguts, es planteja l'elaboració d'un projecte que, a més de la continuació en la recerca mitjançant futures campanyes d'excavació, contempli la consolidació i adequació per a la visita i posi en valor aquest notable exemple d'establiment rural.

Aquesta actuació dona continuïtat a la recerca arqueològica efectuada al mas de la Serra Llarga, dos establiments relacionats, més enllà de la proximitat geogràfica, per la previsible datació dels seus inicis als segles XI-XII i la seva evolució dins la dinàmica feudal. El mas de la Serra Llarga, però, serà abandonat en un moment per concretar entre mitjan segle XIV i inicis del XV, mentre que l'Obac Vell, un cop superades les crisis d'aquells períodes, seguirà creixent, també arquitectònicament. Destaca el segle XVIII com el període de màxim desenvolupament econòmic del mas, a partir de les activitats relacionades amb la vinya, la producció de gel i l'explotació del forn de vidre.  

compartir

Font de la informació: Xavier Font Segura

Categoria: Sant Llorenç-Obac,