L'Informatiu dels parcs

Sant Llorenç-Obac S’inaugura el dissabte 5 de juny, Dia Mundial del Medi Ambient

La Pahissa del Marquet, nou equipament cultural pluridisciplinari al Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac

31/05/2021

Coincidint amb el Dia Mundial del Medi Ambient, el 5 de juny s’inaugura un nou equipament al Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac: la Pahissa del Marquet. Es tracta d’un espai pluridisciplinari amb una programació estable d'activitats artístiques, literàries, musicals, educatives i lúdiques, que ja té a punt la programació fins a la primavera de 2022. Està situat en una antiga pallissa reformada que pertany al conjunt arquitectònic del Marquet de les Roques, edifici modernista protegit com a bé cultural situat a la vall d'Horta, a Sant Llorenç Savall. 

A la inauguració, el dissabte 5 de juny a les 11.30 h, hi intervindran Josep Tarín, diputat de Mobilitat, Espais Naturals i Prevenció d'Incendis Forestals; Joan Solà, alcalde de Sant Llorenç Savall, i Ester Xargay, que serà la directora del centre, entre d’altres. Cal reservar amb antelació per poder gestionar l'aforament d'acord amb les mesures contra la COVID-19.

L’acte central serà la inauguració de l’exposició "Alfons Borrell a quatre mans. Llibres d'artistes i projectes", amb obres fetes a quatre mans amb poetes, artistes, músics i arquitectes, com ara Jordi Alcaraz, Vicenç Altaió, Joan Brossa, Manuel Guerrero, Josep M. Mestres Quadreny, Perejaume, Jordi Rosés, Joaquim Sala-Sanahuja, Fundació La Mirada, Les Edicions del Terme, Origami arts, Tinta Invisible, entre d'altres. Es podrà veure a la Pahissa del Marquet fins al 31 de juliol.

L’homenatge a Alfons Borrell continuarà amb els parlaments d’Anna Borrell, filla de l’artista, i de Susanna Bernardi i Aleix Gallardet, realitzadors del documental Reconèixer Borrell. També es farà una lectura de poemes dels coautors dels treballs que s'hi exposen. 

L’acte comptarà amb les intervencions musicals de Marc Egea (viola de roda) i acabarà amb una degustació de vins 5 quarteres (la Muntada). El dissabtes 12 de juny i 3 de juliol és previst fer visites comentades a l’exposició.

Arts, lletres i natura

La Pahissa del Marquet-Arts-Lletres-Natura vol ser un espai pluridisciplinari amb una programació estable d'activitats artístiques, literàries, musicals, educatives i lúdiques, dedicat a l’experimentació i a l'estudi de nous llenguatges que propicien les pràctiques híbrides. Un centre actiu per a la promoció, dinamització i organització d’activitats culturals, bo i emprant els diferents llenguatges creatius contemporanis com a eina d’expressió i comunicació que també posin en relleu els valors culturals i naturals del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac i de tot el seu context geogràfic. 

Així mateix, el centre vol ser un espai de trobada intergeneracional i promoure la creació, el pensament i la formació de pràctiques contemporànies des d’un punt de vista polièdric, multidisciplinari, mostrar i estudiar obres literàries i artístiques d'escriptors vinculats al món de l’art, que desenvolupen activitats artístiques, i d’artistes que també són escriptors o que han tingut una vinculació important amb les lletres.

Altres objectius són emmarcar l'obra de Joan Oliver, Pere Quart, i la Colla de Sabadell com un referent literari, artístic i social de la Catalunya contemporània, ser un aparador de la cultura contemporània sabadellenca -i de tot el Vallès Occidental-, que gaudeix de noms ben rellevants, als quals es dedicaran exposicions i homenatges que els donin visibilitat i en suscitin l'estudi. També vol acollir propostes de joves creadors i investigadors emergents en totes les disciplines, establir ponts i iniciatives amb l'Ajuntament de Sant Llorenç Savall i amb els municipis propers com ara Castellar del Vallès, Mura, Sabadell i Terrassa, entre d'altres. 

També es vol enfortir el vincle cultural que ja existeix amb les institucions i els col·lectius d'escriptors i d'artistes de la comarca del Vallès Occidental, crear programes d'intercanvi amb altres centres. De bon començament es treballarà amb estreta col·laboració amb l'equipament del Parc del Garraf, al municipi de Begues, Vallgrassa, Centre Experimental de les Arts, un espai d'art actiu i participatiu, gestionat per Brancal d'Art -Jordi Aligué i Anna Bellvehí- que, des del 2002, ha anat creant una substancial xarxa d'intercanvis artístics i ponts culturals amb altres espais expositius de Catalunya, del País Basc (Museu d'Orozco, Bilbao), d'Itàlia (Parc Natural de Porto Conte, l'Alguer -Obra Cultural de l’Alguer-, i Parc Nacional de CinqueTerre, Parc Natural della Maremma, Federparchi, Legambiente, Fundazione Symbola), entre altres indrets.

Altres objectius són afavorir les iniciatives, propostes i projectes relacionats amb la realitat cultural del territori i en la posada en valor del seu patrimoni natural i aquelles que afavoreixin la participació activa del públic així com generar propostes de tallers, cursos i altres activitats de formació que apropin els escolars o el públic en general a les diferents disciplines de les arts, de les lletres i a la natura.

El Marquet de les Roques

Situat en una antiga pallissa reformada que pertany al conjunt arquitectònic del Marquet de les Roques, l’edifici, ara propietat de la Diputació de Barcelona, pertany al municipi de Sant Llorenç Savall i forma part del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac. 

A partir del 1895, l'arquitecte Juli Batllevell i Arús (deixeble de Domènech i Montaner) fou l’encarregat de construir-lo, l’aixecà sobre les restes de l'antic Mas Marquet del segle XIII. Fou la casa pairal i residència d'estiueig de Pere Quart (Joan Oliver) on aquest organitzava tertúlies literàries a les quals van ser convidats autors de renom com Carles Riba, Josep Carner o Guerau de Liost. Joan Oliver, juntament amb els escriptors Francesc Trabal i Armand Obiols, formà La Colla de Sabadell.

Era un grup heterogeni d'intel·lectuals que comptava amb els artistes Ricard Marlet, Antoni Vila Arrufat, Lluís Parcerisa, Josep M. Trabal, Miquel Carreras i Joan Garriga, un grup inconformista, d’esperit inventiu, alliberador i provocatiu, marcat pel rebuig a la burgesia conservadora i pel desig de qüestionar les convencions de la societat del moment. 

Trets característics de l’estètica contemporània que els situa en l'estel d'aquest gran crit de llibertat emès pel dadaisme que avui ressona en totes les pràctiques artístiques, literàries i musicals, que va abatre els murs que separaven les arts, bo i convertint totes les disciplines en indisciplines, actituds  fundades en un pensament àcrata que aboquen a la interdisciplinarietat, a la dissolució dels gèneres i anihilen les barreres entre l'art i la vida i del qual també deriven el moviment Fluxus, l'art conceptual, l'acció, el textualisme i les recerques més experimentals de la poesia, del cinema, la música, la dansa, les arts escèniques i un llarg etcètera. Pere Quart i La Colla de Sabadell també van treballar per difondre la literatura catalana a Sabadell i al Vallès i van crear l'editorial La Mirada (actualment Fundació La Mirada).

La Pahissa del Marquet vol recuperar, estudiar i donar la rellevància que correspon a Pere Quart i a La Colla de Sabadell en el marc de la recerca estètica i literària catalana. Així mateix, aquests són un referent que permet enfocar la programació del centre cap a l'experimentació en les lletres i les arts. Llibres d’artista, publicacions, vídeocreació, instal·lacions, accions artístiques, etc., espais de confluència on escriptors, artistes, il·lustradors, tipògrafs, arquitectes, dissenyadors... troben la llibertat per desenvolupar les seves idees.

compartir

Font de la informació: Xarxa de Parcs Naturals

Categoria: Sant Llorenç-Obac, Viu el parc,

Cercador de notícies




Subscriu-te als nostres butlletins

 

Rep els nostres butlletins de Parcs.

Subscriu-te a l'agenda i a l'Informatiu

fent clic als botons de sota.

Subscriu-te a l'agenda Subscriu-te a l'Informatiu

Suggeriments, opinió i xarxes socials

 

Envia'ns els teus suggeriments, opina

i visita les nostres xarxes socials

Suggeriments Opina Xarxes socials