En aquesta jornada, organitzada pel grup de recerca FEHM de la Universitat de Barcelona, es va presentar l’app RiuNet amb l’objectiu d’implicar el personal tècnic de la Xarxa de Parcs Naturals en el seguiment de l’estat hidrològic i ecològic dels rius i rieres.
Així mateix, es vol identificar aquells trams dels rius i rieres que mantenen una certa quantitat d’aigua tot l’any i que, per tant, podrien servir de refugis per la fauna i la flora aquàtiques durant les èpoques de sequera. Per tal de millorar l’inventari de punts d’aigua de Catalunya, es va valorar fer-ho amb l’app 1000 Punts d’Aigua.
Desenvolupament de la jornada
La part teòrica de les jornades va tenir lloc a l'Oficina del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac. La Mata. Per posar en pràctica la metodologia, els formadors, guardes i altre personal tècnic que hi assitia van desplaçar-se fins la riera de Nespres, al tram entre la font del Rector i el gorg del Padre.
Un cop allí, es va fer un estudi complet amb l’app RiuNet que va constar de dues avaluacions: per una banda, l’estat hidrològic, és a dir, si els humans hem alterat d’alguna manera la quantitat d’aigua que pot portar la riera. Per una altra, l’estat ecològic, que es determina estudiant la qualitat hidromorfològica (amb l’observació de les característiques del bosc de ribera i l’hàbitat fluvial) i la qualitat biològica de l’aigua (mitjançant l’estudi dels macroinvertebrats aquàtics que hi habiten).
D'aquesta manera, el Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac serà el primer dels parcs en el qual els guardes contribuiran a generar noves dades sobre l’estat hidrològic i ecològic dels seus cursos fluvials mitjançant l’app RiuNet, que juntament amb la que generen altres ciutadans o entitats, complementarà la informació del programa de seguiment Qualitat Ecològica dels Rius i permetrà tenir una visió més completa de l’estat en què es troben els rius i rieres d’aquest Parc Natural.
Durant la sessió, també es va mostrar com fer estudis observacionals de les basses que queden als rius i rieres en èpoques de sequera amb la finalitat de millorar la informació disponible sobre els hàbitats aquàtics, els quals tenen un paper clau com a refugis de flora i fauna aquàtiques, però, sobretot, per a les poblacions de peixos. Es pretén vehicular aquests estudis amb l'app 1000 Punts d’Aigua, de l’entitat Paisatges Vius.
La jornada es va organitzar com a prova pilot en el marc del Conveni de seguiment del canvi ambiental de la xarxa fluvial de la província de Barcelona entre la Diputació de Barcelona i la Universitat de Barcelona, que inclou el projecte CARIMED. Atès l’interès de totes les parts i les oportunitats que ofereix per millorar la gestió i la conservació dels ecosistemes aquàtics mediterranis, els propers mesos i anys la formació s’ampliarà als altres parcs de la Xarxa de Parcs Naturals.