caes

Sant Llorenç-Obac La presentació de les exposicions va comptar amb l’assistència d’una trentena de persones

La Pahissa del Marquet, al Parc de Sant Llorenç del Munt i l’Obac, inaugura les exposicions “Diafragma”, “NatureS” i “Registres sensibles de la natura”

07/06/2024

El centre cultural La Pahissa del Marquet-Arts-Lletres-Cultura va inaugurar tres exposicions el dissabte 1 de juny dels artistes Joan Ramell i Gemma Gorga, Núria Batlle i Imma Pla. Aquestes mostres, que es podran visitar fins al 28 de juliol, formen part de tota una programació d’exposicions temporals, activitats i tallers que la institució ofereix al llarg de l’any. En aquesta ocasió, una trentena de persones van assistir a l’acte d’inauguració.

L’exposició dels artistes Joan Ramell i Gemma Gorga, titulada “Diafragma”, es pot visitar a la Sala I i es tracta d’un projecte on fotografia i poesia s’entrellacen per investigar-ne les connexions subterrànies que les vinculen i, sobretot, plasmar el rastre que deixa l’absència per mitjà de la imatge i la paraula, segons els seus autors. Ambdues, fotografia i paraula, no només dialoguen sinó que resulten dependents l’una de l’altra. Ramell i Gorga afirmen que, en uns casos, la imatge ha provocat el poema i, en altres, ha estat el poema que ha provocat la imatge. Aquesta exposició, feta en col·laboració amb el Centre Experimental de les Arts de Vallgrassa, disposa d’una publicació on es mostra el treball complet entre Ramell i Gorga. 

A la Sala II de La Pahissa es pot visitar l’exposició “NatureS”, de l’artista Núria Batlle, una mostra de fotografia, poesia i instal·lació que es presenta delicada, sensible i detallista, on el pas del temps n’és el protagonista. Part de l’exposició es compon de tres vitrines que actuen com a contenidors de moments ja que permeten l’observació del pas del temps des d’una mirada contemplativa d’elements naturals trobats i recollits en diferents instants de la vida: vivències plenes de silencis, sons, aturades, represes i pauses que es materialitzen en una tria d’elements recol·lectats i seleccionats al llarg de més de 25 anys en diversos indrets del món, resguardats de la intempèrie per poder gaudir, en aquests moments, de la seva transformació.

El pas del temps, a “NatureS”, també es mostra en forma de collage de papers i poesia, on els llibres es transformen ja que les seves pàgines prenen noves fisonomies i nous colors. El temps els omple de nous significats ja que, en les rugositats del paper, s’intueixen dibuixos desdibuixats, lletres esborrades, el silenci de temps passats, i el murmuri gairebé oblidat de la nostàlgia. Finalment, la instal·lació que s’inclou en aquesta exposició reflecteix el temps de l’oblit, i es compon de tecles de piano sobre noms de dones àrabs escrits pel cal·lígraf marroquí Sadik Haddari amb l’objectiu de donar veu a les dones i a l’expressió musical que han estat “silenciades” a la regió de l’Afganistan. Durant la presentació de l’exposició, Samira Badran, artista multidisciplinària palestina, va llegir els noms escrits d’aquestes dones, artistes, activistes i perseguides.

Finalment, a l’Espai Escala i Pati, l’artista Imma Pla va presentar la seva exposició “Registres sensibles de la natura”, tres instal·lacions que aboquen a un món màgic i natural el qual, a la vegada, remet a altres temps on la petjada humana era insòlita i on els noms del territori adquirien un sentit sagrat i poètic. Pla va iniciar la presentació de la mostra amb una acció acompanyada de les artistes Samira Badran, Marta Darder, Joana Sardà i Dríada Castelló, juntament amb Chabela Cortés, on, a partir de la seva interacció, van presentar la instal·lació “Les 9 Museus i El Planeta de l’Aire”.

Les 9 Muses”, creades per Imma Pla i Samira Badran durant la primavera de 2022, són escultures fetes amb branques i arrels d’avellaner, resultat d’una experimentació tàctil i corporal amb la matèria flexible d’aquest arbre que conviden a experimentar el moviment de les branques en contacte amb la pell. Aquesta simbiosi orgànica i dúctil provoca noves sensacions corporals i incita al moviment i a la dansa, fet que deriva en una performance executada per sis ballarines. En el cas d’“El Planeta de l’Aire”, es tracta del nom d’un poble palestí que va ser arrasat l’any 1948 per les forces d’ocupació israelianes, situació encara vigent actualment i que les artistes han reivindicat mitjançant aquesta instal·lació.

Ja per cloure l’acte d’inauguració, Imma Pla i Igor Binsbergen, artista col·laborador en la peça sonora de la seva exposició, van presentar la instal·lació de l’escala “Registres sensibles”, realitzada amb materials naturals i sonors, enregistrats a l’entorn natural de la vall d’Horta. El procés de creació de la peça sorgeix del caminar lliure per la natura, tot buscant una connexió profunda amb l’entorn, i convertint, la natura, en el mirall interior de l’artista. Per acabar, Pla va fer una relectura de l’acció d’Ester Xargay “Menjar-se una taronja” a partir de la peça “La pell de la taronja”, realitzada amb trenta metres de roba de cotó tenyida amb pigments naturals i goma aràbiga, tot evocant la imatge d’una pell de taronja tallada i despresa del fruit.

La Pahissa del Marquet-Arts-Lletres-Cultura està obert al públic en horari de cap de setmana: dissabtes, de 10 h a 14 h i de 16 h a 20 h, i diumenges, de 10 a 14 h. Les visites per a grups cal reservar-les amb antelació.

compartir

Font de la informació: Xarxa de Parcs Naturals

Categoria: Sant Llorenç-Obac, Marquet de les Roques, Expos. temporals,