La Pahissa del Marquet homenatja Ester Xargay amb la celebració d'una "Xargayada"
Fotograma d'"Autoretrat". Autora: Ester Xargay
Ester Xargay amb amistats. Autora: Marta Darder
A inicis d’aquest any, la poeta i activista cultural Ester Xargay, directora de la Pahissa del Marquet des del 2020, ens deixava i, amb ella, un llegat artístic que ha quedat impregnat per sempre més en les parets d’aquest centre cultural, situat al Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac. Com a homenatge a ella, el proper 22 de juny s’ha organitzat una “Xargayada” a la Pahissa que reunirà una gran quantitat d’artistes, amistats i públic interessat per cantar, ballar, recitar i, en definitiva, crear, tal com li agradava a l’Ester.
La “Xargayada. Cantada, ballada, recitada, homenatjada” s’iniciarà a les 12 h amb les presentacions de Xavier Roget, assessor de Turisme i Cultura de la Gerència de Serveis d’Espais Naturals, Jordi Aligué, director de Vallgrassa, Centre Experimental de les Arts al Parc del Garraf, i Joana Sardà, actual directora del centre cultural La Pahissa del Marquet-Arts-Lletres-Natura. A continuació, començaran les participacions dels artistes convidats, que actualment són gairebé una cinquantena, amb actuacions de poesia, acció, música, cant, dansa, vídeo, presentacions, representacions, etc. Així mateix, també s’oferirà un visionat audiovisual amb peces d’arxiu, moments, recitals i obra de videoart d’Ester Xaragay.
Cap al migdia, es farà un entreacte on s’ha organitzat un dinar de carmanyola (cadascú ha de portar el seu àpat) i, a la vegada, es duran a terme xerrades disteses on s’oferirà postres i cafè (amb confirmació d’assistència), per, seguidament, a les 16.30 h, continuar recitant, cantant, ballant, visionant, accionant, amb tota mena de participacions i micròfon obert per a tothom que hi vulgui participar.
Cal destacar que, en algun moment de la jornada, es farà una visita guiada per les exposicions que actualment ocupen els espais de la Pahissa del Marquet, que són “Diafragma”, de Joan Ramell i Gemma Gorga (a la Sala I), “NatureS”, de Núria Batlle amb la col·laboració de Sadik Haddari (a la Sala II), i “Registres sensibles de la natura”, d’Imma Pla amb la col·laboració de Samira Badran i Igor Binsbergen (a l’Espai Escala i Pati).
Artistes participants
La llista d’artistes que han confirmat la seva participació a la “Xargayada” és la següent: Josep Alavedra, Adolf Alcanyiz, Jordi Aligué, Andríi Antonovskyi, Pepa Balsach, Núria Batlle, Igor Binsbergen, Denys Blacker, víctor bonetarbolí, Mònica Buxó, Pep Camps, Alina Canosa, Mercè Capdevila, Joan Casellas, Dríada Castelló, Alicia Cayuela, Antoni Clapés, Chabela Cortes, Mònica de Dalmau, Marta Darder, Marta Darnés, Marta Domínguez Sensada, Sandra Fradera, Clara Garí, Salvador Giralt, Jaume Geli, Catalina Girona, Ramon Guimarães, Jordi Lafon, Xavi Lloses, Berta Mallarach, Miquel Àngel Marín, Ona Mestre, Carme Palahí Cervera, Roc Parés, Mónica Pinto, Imma Pla, Àngela Ribas, Montsita Rierola, Francesca Rodrigo, Xavier Roget, Joaquim Sala-Sanahuja, Joana Sardà, Elena Sixto, Rafel Uyà, Emilia Verger, Joan Vinuesa, David Ymbernon i tothom que s'hi vulgui afegir.
Ester Xargay, alma mater de la Pahissa del Marquet
Ester Xargay va ser una poeta, videoartista i agitadora cultural fortament vinculada a la Xarxa de Parcs Naturals. Amb una capacitat de treball i iniciativa inesgotables, va coordinar amb el seu company, el també poeta Carles Hac Mor, el cicle Poesia als parcs des del 2005 fins al 2018. Xargay va destacar pel seu esperit inquiet, rebel, experimental, lúdic, i amb un cert to iconoclasta, tot abordant temes socials, de protesta política i de gènere, i sempre amb una actitud humil, juganera, oberta i inconformista, tant en l’àmbit poètic com el vital.
Va escriure una desena de llibres de poemes i va publicar nombrosos articles i poemes en revistes literàries i segells diversos. També va participar en centenars de recitals i promoure plaquetes i filmacions videoartístiques i dirigir alguns documentals d’aire avantguardista. Des del 2020 gestionava el centre cultural La Pahissa del Marquet, on l’activitat que s’hi va començar a fer i que encara s’hi fa singularitza els seus camps d’interès i compromisos culturals.
Font de la informació: Xarxa de Parcs Naturals
Categoria: Sant Llorenç-Obac, Marquet de les Roques, Audiovisuals, Expos. temporals, Concerts, Festivals i espectacles, Recitals, Museus i equipaments culturals,