caes

Sant Llorenç-Obac L’actuació vol recuperar i posar en valor el patrimoni del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac

La segona campanya d’excavació al jaciment del mas de l’Obac Vell, a Vacarisses, se centra en l'espai del celler

23/02/2024

El Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac va completar els mesos de novembre i desembre del 2023 la segona intervenció arqueològica al mas de l’Obac Vell, al terme municipal de Vacarisses. Es va centrar en l'estudi i documentació de les restes del nucli central de l'Obac Vell, edifici propietat de la Diputació de Barcelona, i en aprofundir en el coneixement de les diferents fases arquitectòniques i d'ocupació del mas. A partir d’ara, donada l’envergadura del que està sortint a la llum, cal plantejar-se la redacció d’un pla director d’excavació i posada en valor de tot el recinte per posar en relació l’immoble amb l’entorn i amb la seva època de major esplendor. 

Aquesta intervenció forma part de la recuperació i valorització del patrimoni històric i cultural, present a gran part del territori del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac. Actualment, ja s’està treballant per planificar futures campanyes d’excavació, consolidació i adequació de l’espai per a la seva visita i divulgació. Es va avançar en la delimitació dels diferents espais conservats, en la interpretació de les estructures exhumades i la seva funcionalitat, donant continuïtat als treballs iniciats en l'anterior campanya d'excavació. 

Després del descobriment de les escales d’accés al celler principal i a la boixa durant la campanya del 2022, la segona campanya va consistir bàsicament en l’excavació de tot el material d’enderroc d’aquest celler principal. Sembla que s’hauria construït a finals del s. XVI i estaria cobert per una volta de canó o rebaixada. Les restes de fusta, fins i tot carbonitzada, així com les bases de pedra com a suport, confirmen l’ús d’aquest espai com a celler. 

El celler principal es connectaria amb dos cellerets. D’una banda, tindríem el celleret en el qual trobem opus spicatum (ja excavat durant la primera campanya), abans destinat a d’altres usos (habitatges, magatzem...). D’altra banda, n’hi hauria un altre més al nord, pendent d’excavar. 

En tot el recinte, s’aprecia clarament l’adaptació geomorfològica al terreny natural, per tal de maximitzar la dotació d’espai i adaptar-se al territori de manera eficient, tot aprofitant la roca mare per aixecar estructures de, fins i tot, tres estatges.

La intervenció va anar a càrrec d’Àbac. Conservació-Restauració SL, amb la col·laboració d’un arqueòleg, Xavi Font, una arquitecta, Anna Rabassa, a més de personal del CIPO. Centre Especial de Treball - Centre Ocupacional i CLADD, que va aportar les hores de maquinària.

compartir

Font de la informació: Xarxa de Parcs Naturals

Categoria: Sant Llorenç-Obac, ODS,