Mura, al Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac, és reconegut com un dels millors pobles turístics del món
Panoràmica del poble de Mura. Autor: Albert Miró
Carrer de Mura. Autor: Albert Miró
El municipi de Mura (Bages), al Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac, ha estat reconegut per l’ONU Turisme, organisme especialitzat de les Nacions Unides, com un dels Best Tourism Villages of the World 2024. Aquest reconeixement destaca la gestió sostenible en turisme de pobles rurals, i Mura és un dels 55 pobles guardonats entre les 260 candidatures presentades d’arreu del món.
Aquest reconeixement és fruit de la candidatura presentada el passat 14 d’abril per l’Ajuntament de Mura a aquest guardó, amb el suport de la Diputació de Barcelona i la Generalitat de Catalunya. La Diputació de Barcelona ha donat suport a Mura en el marc de la seva tasca per promoure un turisme sostenible i respectuós amb l’entorn a la província de Barcelona. L'any 2022, el poble de Rupit també va rebre aquest reconeixement.
El guardó premia les destinacions rurals que utilitzen el turisme com a motor de desenvolupament i generació d’oportunitats d’ocupació i ingressos, alhora que preserven i promouen els valors i productes comunitaris. També es reconeix el compromís amb la innovació i la sostenibilitat en tots els seus aspectes –econòmics, socials i mediambientals– i l’alineació amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS).
Entre les actuacions que han portat Mura a obtenir aquest premi destaquen la preservació dels seus recursos naturals, amb figures de protecció com la Carta Europea de Turisme Sostenible (CETS) o el Geoparc Mundial UNESCO de la Catalunya Central. A més, Mura ha implementat solucions tecnològiques per gestionar la capacitat de càrrega dels seus aparcaments i ha promogut la competitivitat turística amb nous productes especialitzats i la preservació del patrimoni de les construccions de pedra seca.
La iniciativa Best Tourism Villages of the World
Els reconeixements Best Tourism Villages of the World s’adrecen a municipis amb baixa densitat demogràfica i una població màxima de 15.000 habitants, situats en paisatges amb activitats tradicionals com l’agricultura, la silvicultura, la ramaderia o la pesca. ONU Turisme avalua nou aspectes: recursos culturals i naturals, promoció i conservació dels recursos culturals, sostenibilitat econòmica, social i ambiental, desenvolupament turístic, governança, infraestructures, connectivitat, i salut i seguretat.
Mura i la resta de pobles escollits rebran un reconeixement amb una validesa de tres anys, amb possibilitat de renovació, que els permetrà guanyar visibilitat internacional com a exemples de destinacions rurals que preserven i promouen els seus paisatges, diversitat biològica i cultural, valors i activitats locals, amb un clar compromís amb la sostenibilitat.
Font de la informació: Diputació de Barcelona
Categoria: Sant Llorenç-Obac, Turisme sostenible, ODS,