caes

Sant Llorenç-Obac La propera acció de voluntariat serà al Parc del Foix el dissabte 2 de març

Neteja i eliminació d'ailant al coll d'Estenalles, al Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac

22/02/2019

El dissabte 16 de febrer, una trentena de voluntaris del Cercle de Voluntaris de la Xarxa de Parcs Natural van endinsar-se al bell mig del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac per tal d’eliminar i intentar eradicar l’espècie exòtica invasora Ailanthus altissima, anomenada col·loquialment ailant o malabre.

Després de molts anys i molts esforços intentant eliminar l’ailant (Ailanthus altissima), una espècie exòtica invasora catalogada dins de les cent espècies invasores més nocives d'Europa, el biòleg Jordi Pons, el qual va acompanyar els voluntaris el dissabte 16 de febrer, va trobar una solució innovadora i molt peculiar que permet tractar aquesta espècie de forma efectiva i sense haver d’utilitzar pesticides.

Un cop situats al mas La Barata (coll d’Estenalles), els trenta-un voluntaris van organitzar-se en cinc grups i amb l’ajuda del tècnic d’Ús Públic del Parc Natural, Josep Canals, el biòleg expert Jordi Pons i la resta de l’equip de guardes forestals del Parc van començar la tasca d’erradicació d’aquest arbre tan invasiu.

Els voluntaris i voluntàries van talar els exemplars d’ailant situats al voltant de la riera de les Arenes per poder així perforar la vora de la soca amb trepadores i introduir-hi un detergent d’una marca determinada a l’interior. Estrany, oi? La hipòtesi, fins ara corroborada, és que aquest fet li dificulta a la planta l’absorció d’aigua fins que l’acaba assecant i, finalment, la mata. Caldrà tornar-hi d’aquí uns mesos per comprovar-ho!

Durant l’acció de voluntariat, el grup també va aprofitar per recollir i reciclar les deixalles amb què es topaven i les diverses acumulacions de llavors d’ailant que trobaven al terra, per intentar evitar al màxim la seva propagació.

Per acabar el dia, els voluntaris van gaudir d’un dinar de germanor a l’Àrea d’esplai del torrent de l’Escaiola, tot aprofitant el sol esplèndid que els va acompanyar durant tota la jornada.

 

compartir

Font de la informació: Cercle de Voluntaris dels Parcs Naturals

Categoria: Educació ambiental, Paisatge, Cercle de voluntaris, Sant Llorenç-Obac, Biodiversitat, Gestió del medi, hàbitats, Educació ambiental, flora, Recerca i seguiment, general,